Wielomiany-parametr
Marcin: Dla jakich wartości parametrów a,b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x),
jesli:
W(x) = x4 − 2x3 + 6x2 + ax + b , r = 1
2 paź 22:14
Basia:
wskazówka:
W(x) musi być podzielny przez (x−1)2 = x2−2x+1
i
W(1) = 0
2 paź 22:17
Marcin: No własnie podzielilem juz w(x) przez (x−1)2, i wyszlo mi ze
W(x)= (x2 + 5) * (x2−2x+1) +((10+a) + b − 5)
No i co z tym zrobić?
2 paź 22:24
Basia:
W(1) = 0
W(1) = 1−2+6+a+b = 0
a+b = −5
R(x) = (10+a)x + b−5
ale reszta "nie ma prawa" istnieć ⇒
10+a = 0
b−5 = 0
a= −10
b = 5
co zgadza się z warunkiem a+b = −5
2 paź 22:40
Marcin: Dziękuje Basiu za pomoc
2 paź 22:45
Eta:
jaka szkoda,że wyrzucono pochodne z programu

jeżeli r=1 jest pierwiastkiem dwukrotnym to:
W(1)=0 i W
'(1)=0
W
(x)= 4x
3−6x
2+12x +a
i mamy: W(1)=0 => a+b= −5
W
'(1)=0 => 4−6+12+a=0 => a= −10
to b= 5
2 paź 22:50
Eta:
poprawiam zapis W'(x)= 4x3−6x2+12x +a
2 paź 22:52