Kombinatoryka
bupolina: Ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemycztery liczby bez zwracania, a następnie układamy je w
kolejności losowania w liczbę czterocyfrową. Ile można otrzymać w ten sposób:
a)liczb podzielnych przez 25,
b)liczb większych od 5238?
2 paź 21:48
Basia:
jaka będzie |Ω| ?
ile cyfr możesz postawić na pierwszym miejscu (cyfra tysięcy) ?
ile potem na drugim, ile na trzecim, ile na czwartym ?
działa reguła mnożenia
czyli
|Ω| = .....
odpowiedz
2 paź 21:55
Eta:
a) liczby podzielne przez 25 kończą się : 00 , 50, 25, 75
skoro losowanie bez zwracania to odpada 00
1/ kończące się na 50 ( dwa miejsca już zajęte −−− 1 możliwość
na pierwsze 1 z ośmiu
na drugie 1 z siedmiu
i mamy : 8*7*1=.....
2/ kończące się na 25 lub 75 −−− 2 możliwości
na pierwsze miejsce 1 z siedmiu ( bo bez zera i bez dwu ostatnich)
na drugie miejsce 1 też z siedmiu ( bo już z zerem , ale bez pierwszej i bez dwu ostatnich)
i mamy 7*7*2=....
odp a) 154 takich liczb
2 paź 21:56
Basia:
ad.b
wszystkie postaci 6xyz, 7xyz, 8xyz, 9xyz
wszystkie postaci 53yz, 54yz, 56yz, 57yx,58yz, 59yz
wszystkie postaci 524z, 526z, 527z, 528z, 529z
i 5239
teraz spróbuj sama policzyć
2 paź 22:23