wylicz mi ktoś tą nierówność ;)
dawid: log12(5+4x−x2)>−3
2 paź 21:17
kachamacha: proszę
2 paź 21:18
dawid: proszę
2 paź 21:19
dawid: log
12(5+4x−x
2)>−3 proszę
2 paź 21:23
kachamacha: założenia:
5+4x−x2>0
2 paź 21:24
dawid: no tak obliczyłem już x1 i x2 dziedziny ale coś mi nie wychodzi z rozwiązaniem nierówności ..
proszę o pomoc
2 paź 21:25
Eta:
zatem f. logarytmiczna jest malejąca ( z def. logarytmu zmieniamy zwrot nierówności
5+4x−x
2 < (
12)
−3 i dziedzina:5+4x −x
2 >0
jako odp; wybierz część wspólną obydwu rozwiązań
2 paź 21:28
dawid: tak własnie zrobiłem ... ale chyba źle rozwiązuje nierównośc i chciał bym porównac z czyimś
rozwiązaniem
2 paź 21:31
dawid: musze iśc na korki
2 paź 21:32
Eta:
−x2+4x+5 <8
x2−4x+3 >0 .......... dokończ
i x2−4x−5 <0 .....
cz. wspólna : ......
2 paź 21:33
Eta:
na korki? ... o tej porze?
2 paź 21:34
dawid: | | 1 | |
dzieki  własnie miałem rozkmine nad |
| −3 myslałem ze wychodzi z tego −8 |
| | 2 | |
2 paź 21:35
Eta:
2 paź 21:36
2 paź 21:36
dawid: fajna stronka
2 paź 21:36
Eta:
jasne ,że fajna
2 paź 21:38
dawid: i dlatego potrzebuje korków
2 paź 21:39
dawid: i mam jedno pytanie jak zmieniłas znaki to odrazu zrobił się x dodatni czemu
2 paź 21:40
dawid: eta wyjasnisz

2 paź 21:43
Eta:
−x2+4x+5 <8 /*(−1)
x2−4x−5> −8
.......
2 paź 21:43
dawid: tzn zwrot nierówności
2 paź 21:44
dawid: dzieki

i już nie zawracam du**
2 paź 21:45
Eta:

na dobranoc
2 paź 21:46
5 wrz 17:54
Andzela9807: błagam pomocy na jutroo
5 wrz 17:56
Andzela9807: pomocyyyy
5 wrz 17:59
ICSP: wiesz jak trudno jest przeczytać takie równanie ?
Z tego co m się zdaje najlepszym wyjściem byłoby przemnożenie równania przez 10.
Więcej nie powiem jak nie zobaczę ładnie napisanego
5 wrz 18:00
Andzela9807: | x | | 2 | |
| = |
| (4−x)−4  |
| 2 | | 5 | |
| 2x − 1 | | x−2 | |
| − |
| = 0,7x  |
| 5 | | 2 | |
5 wrz 18:04
Andzela9807: lepiej

a teraz pomocy
5 wrz 18:05
Andzela9807: proszee
5 wrz 18:07
Aga1.: Mnożąc przez 10 mamy
5x=4(4−x)−40
dokończ.
5 wrz 18:08
Andzela9807: proszeeee to ma być na jutro nie chcę pierwszej pały
5 wrz 18:11
Andzela9807: dzięki a to drugie
5 wrz 18:13
Andzela9807: podajcie wyniki chce sprawdzić czy dobrze proszeee

błagamm
5 wrz 18:16
Andzela9807: pliss
tylko wyniki obu zadań reszte se poradze chce wiedzieć czy dobrze zrobiłam
5 wrz 18:21
Andzela9807: no dalejjj
5 wrz 18:23
Andzela9807: Czy wyniki to :
A drugi :
x= (−1)
Proszę o odpowiedź
5 wrz 18:31
Andzela9807: widze ze nikt nie raczy odpowiedziec
5 wrz 18:41
Aga1.: Pierwsze dobrze
drugie x=1.
5 wrz 18:44
Andzela9807: dziękuje
5 wrz 18:44
Andzela9807: ooo nareszciee dziekujee
5 wrz 18:44
Andzela9807: ale jakim cudem

wychodzi 1
5 wrz 18:45
Aga1.: Zapisz swoje obliczenia, to sprawdzę.
5 wrz 18:46
Andzela9807:
5 wrz 18:46
Aga1.: Nie to nie.
5 wrz 18:49
Andzela9807: 2(2x−1)−5x−10=7x
4x−2−5x−10=7x
4x−5x−7x=10 + 2
−8x= 8 // /(−8)
x=(−1)
?
5 wrz 18:54
Andzela9807: no już proszę sprawdź ja po prostu długo pisze takie coś
5 wrz 18:54
Andzela9807:
5 wrz 18:55
Andzela9807: eh..
5 wrz 18:56
Andzela9807:

5 wrz 18:58
Andzela9807: fajna ta stronka dzisiaj pierwszy raz weszłam ale podoba mi się coś czuję że tu bede często
5 wrz 18:59
Andzela9807: Aga 1 prosze napisz co jest źle
5 wrz 19:00
Andzela9807: ?
5 wrz 19:01
Andzela9807: no to dobrze to mam
5 wrz 19:03
5 wrz 19:05
Andzela9807:
5 wrz 19:06
Kinga112: moim zdaniem masz to dobrze
5 wrz 19:08
Andzela9807: no to chyba to tak zostawie jesli mi aga1 odpisze czy dobrze to sie okaze
5 wrz 19:09
Kinga112: spoko

już żegnam was
5 wrz 19:10
5 wrz 19:10
Andzela9807: dobra ja to zostawiam dzieki i narazie
5 wrz 19:13