prosto
kleopatra999: Dany jest sześcian o krawędzi długości 3cm. W sześcianie tym wydrążono trzy tunele o przekroju
1cm. Częścią współną tych tuneli jest sześcian o krawędzi długości 1cm. Objętość tej bryły
jest równa?
2 paź 21:13
Basia:
V1=Vsześcianu dużego = 33
V2=Vtunelu = 1*1*3 = 3
V3 = Vczęści wspólnej tuneli = 13 = 1
Vszukane = V1 − 3*V2 + 2*V3
zastanów się dlaczego tak
2 paź 21:17
kleopatra999: nie rozumiem własnie dlaczego 2V3

skąd to się wzięło?
2 paź 21:18
kleopatra999: V2=Vtunelu = 1*1*3 = 3i czemy tak?
2 paź 21:25
Basia:
jeżeli to jest zadanie ze szkoły to odrzucam "złośliwe" ukośne położenie tych tuneli
są one wtedy prostopadłościanami 1x1x3
odejmuję je od sześcianu (dużego), ale wtedy to co jest częścią wspólną czyli mały sześcian
1x1x1 odjęłam aż trzy razy, a powinnam tylko raz; no to dwa razy "oddaję"
2 paź 21:28