liczby zespolone
Pan Pikuś : x2−3i * y3+2i = 1
w rozwiązaniu mam spólny mianownik (2−3i)(2+3i), może mi ktoś powiedzieć dlaczego taki a nie
(2−3i)(3+2i)
2 paź 21:11
ICSP: Mnożenie liczb zespolonych jeszcze jest przemienne, więc to bez różnicy.
2 paź 21:12
Pan Pikuś : dla przykładu tak jak w tym nawiasie jak mam 8+7i to jest to samo co 7+8i
2 paź 21:14
ICSP: Zauważ że to jest mnożenie a nie dodawanie.
2 paź 21:24
Basia:
ICSP 2+3i to nie to samo co 3+2i
albo pomyłka, albo chodzi o pozbycie się liczb zespolonych z mianowników
| x | | x(2+3i) | | x(2+3i) | | x(2+3i) | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2−3i | | (2−3i)(2+3i) | | 4−9i2 | | 13 | |
2 paź 21:24
ICSP: Wiem Basiu że to nie to samo. Jestem już lekko zmęczony.
2 paź 21:28
Basia:
ICSP a jak tam pierwsze wrażenia z uczelni ?
2 paź 21:29
ICSP: jeszcze nie byłem
2 paź 21:35
Pan Pikuś : napisze to inaczej
x2−3i*y3+2i=1
spólny mianownik
x*(3+2i)(2−3i)(2+3i) * y*(2−3i)(2−3i)(2+3i)
i dalej nie wiem jakim cudem ma być
(2−3i)(2+3i)
przecież niemego pomnożyć przez 2+3i bo to już nie będą wspólne mianowniki
3 paź 17:52