matematykaszkolna.pl
. Asia: Witam. Mam problem z zadaniami z ciągów, za mną dopiero jedna lekcja i po prostu nie załapałam tego do końca.. z góry dziękuję za pomoc, jak zobacze jak to się rozwiązuje to pewnie załapie i poradze sobie z resztą emotka 1.Które wyrazy ciągu (an) są ujemne, jeśli
 n−6 
an =

, n∊ N+
 n+3 
2.Podaj ogolny wyraz an nastepujacych ciagow a) 1,−2,3,−4,5,−6 ...
 1 1 1 1 1 
b)

,

,

,

,

...
 2 4 6 8 10 
c) 6, −6, 6 , −6, 6, −6, 6, ....
 1 1 1 1 1 
d)

,

,

,

,

...
 4 16 36 64 100 
 1 1 1 1 
e) 1,

,

,

,

...
 9 25 49 81 
3.Naszkicuj wykres ciagu (an), jesli dany jest wyraz ogolny tego ciagu a) an = −3, n ∊ N+ b) an = −n+7, n ∊ N+ function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
2 paź 20:54
ICSP: 1. Wyraz ciągu to an Skoro wyrazy mają być ujemne to an < 0
n−6 n−6 

= an ⇔

< 0
n+3 n+3 
Rozwiąż tą nierówność. Pamiętaj o dziedzinie. 2. Musisz kombinować.
2 paź 20:58
kachamacha: 1. rozwiąż an<0 2.a (−1)n+1*n
2 paź 20:59
kachamacha: 2b
1 

2n 
2 paź 21:00
Mateusz: rysunek w trzecim masz po prostu funkcje liniowe ktorych dziedziną jest zbior liczb ℕ co to oznacza ze zamiast rysowac prostą (ciągłą linią) musisz zaznaczyc same punkty przykład na rysunku a) wykres funkcji liniowej ktorej dziedziną jest zbior ℛ b) ta sama funkcja ktorej dziedziną jest ℕ
2 paź 21:05
Asia: rysuneka dlaczego wykres a nie wyglada tak : skoro niby dla kazdego jakby bedzie wynosi −3 (czyli to y jakby) function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
2 paź 21:10
Mateusz: Ja narysowałem przykłąd zeby ci wyjasnic to nie jest rozwiązanie twojego zadania i pamiętaj wykres ciągu zawsze będzie taki jak na b)
2 paź 21:11
Asia: rozumiem juz emotka a co do zad. 3 b to po prostu podstawiam sobie do wzorku dowolna liczne N+ np. 1 i to co mi wychodzi to tak jakby y, tak?emotka i po prostu sobie zaznaczam w ukladzie wspolrzednym function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
2 paź 21:25
Mateusz: no tak podstawiasz za n pamiętaj ze n∊ℕ i otrzymujesz an (tak jak y czy f(x) )
2 paź 21:29
Mateusz: Aha mam pytanie z jakiej przeglądarki internetowej korzystasz
2 paź 21:29
Asia: Ok, to juz wszystko rozumiem, ale nie moge wymyslic tego 2 c i e : / Korzystam z Explorera, czy podejrzewasz, że te bazgroły, które się nieustannie same dopisują na końcu są spowodanego właśnie przez przeglądarke? bo nie wiem w czym tkwi problem, a jest to dość irytujące.. function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
2 paź 21:36
Mateusz: No to wywal tego explorera nie dosc ze ma sporo błędów (a to wykorzystują wirusy i inne tego typu programy)−nie odinstalowuj go bo to wazny dodatek do programu MMC w windows zresztą i tak bys go nie odinstalowała całkowicie odpowiedni komunikat by ci to uniemozliwił. Zainstaluj sobie ktorąs z nowszych przeglądarek Firefox gogle chrome ale najlepsza chyba Firefox a te bazgroły jak to okreslasz znikną
2 paź 21:41
Asia: okeeej emotka dzięki za rade, jak znajdę chwilke czasu to na pewno się zaopatrze w którąś z tych przeglądarek emotka nie żebym się powtarzała, ale mogłabym liczyć na pomoc jeszcze z zadaniem 2 (przykład c i e ) , bo nie mam zielonego pojęcia jaki wymyślić wzór ? emotka Mateuszu, mile widziana jest Twoja pomoc function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
2 paź 21:46
ICSP: 6,−6,6,−6,6,−6 6 * (−1)n−1 ten sprawdź
2 paź 21:48
Asia: no wydaje się wporządku xD a przykład e? emotka function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
2 paź 21:53
Mateusz: Tak jak napisał ICSP musisz kombinowac na to nie ma innej rady musisz cos zauwazyc jak zmieniaja się kolejne wyrazy ciągu czy kolejne wyrazy tworzy się dodając czy odejmując mnoząc dzieląc przez jakąs liczbe etc chyba ze znasz juz ciąg arytmetyczny i geometryczny to ci ułatwi sprawę wtedy sprawdzasz czy ktorys z ciągów ma stała roznicę(ciąg arytmetyczny) lub stały iloraz(ciąg geometryczny) i wyznaczasz ich wzor ogolny więcej tu: https://matematykaszkolna.pl/strona/i12.html
2 paź 21:54
ICSP:
1 

(2n−1)2 
Wystarczy pomyśleć chwilę. Na tym właśnie to polega.
2 paź 21:58
Mateusz: Dobra mam dzis dzien dobroci napisze ci odpowiedzi a ty juz sobie pokombinujesz dlaczego tak ma byc to proste jest tylko musisz ałapac wpraweemotka a) n(−1)n+1 b) Zauwazmy ze liczniku zawsze jest 1, w mianowniku mamy wielokrotnosci liczby 2 a wiec
 1 
an=

2n 
c) Tyle, że znowu tak jak w a) mamy problem ze znakiem Dla wyrazów parzystych mamy znak ujemny podobnie jak w a) mamy −1(n+1) ostatecznie an=6(−1)n+1 Spróbuj z ostatnim przykładem emotka
2 paź 22:05
Mateusz: ostatni juz zrobiony
2 paź 22:06
Asia: dzięki wielkie chłopaki ! emotka eh, coś czuje, że się nie polubimy z tymi ciągami.. function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
2 paź 22:08
ICSP: nie polubisz się z prawdopodobieństwem
2 paź 22:09
Mateusz: Tak jak mowie musisz nabrać wprawy w tym emotka zacznij od prostych ciągów typu 2,4,6,8,10,12 i jaki tu będzie wzor ogolny to moze byc całkiem fajna zabawa
2 paź 22:10
Mateusz: O tak to moze być bardziej uciążliwe ale nie znowu takie straszne
2 paź 22:11
Asia: tak, strasz mnie dalej ICSP Mateusz: wierze Ci na słowo.. oby faktycznie to była kwestia wprawy function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
2 paź 22:38
Gustlik: Ja nie byłbym taki pewien, że to wina Explorera, tez korzystam z Explorera i bazgrołów mi nie wrzuca. Pozdrawiam emotka
2 paź 22:44
Mateusz: To pewnie zalezy od wersji ty Gustlik uzywasz pewnie najnowszej 8 czy tam teraz 9 chyba a Asia moze jakiejs starszej ale zobaczymy następnym razem jak Asia napisze nowy post.
3 paź 10:02