.
Asia: Witam.
Mam problem z zadaniami z ciągów, za mną dopiero jedna lekcja i po prostu nie załapałam tego do
końca.. z góry dziękuję za pomoc, jak zobacze jak to się rozwiązuje to pewnie załapie i
poradze sobie z resztą

1.Które wyrazy ciągu (an) są ujemne, jeśli
2.Podaj ogolny wyraz an nastepujacych ciagow
a) 1,−2,3,−4,5,−6 ...
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) |
| , |
| , |
| , |
| , |
| ...
|
| | 2 | | 4 | | 6 | | 8 | | 10 | |
c) 6, −6, 6 , −6, 6, −6, 6, ....
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
d) |
| , |
| , |
| , |
| , |
| ...
|
| | 4 | | 16 | | 36 | | 64 | | 100 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
e) 1, |
| , |
| , |
| , |
| ...
|
| | 9 | | 25 | | 49 | | 81 | |
3.Naszkicuj wykres ciagu (an), jesli dany jest wyraz ogolny tego ciagu
a) an = −3, n ∊ N+
b) an = −n+7, n ∊ N+
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
2 paź 20:54
ICSP: 1.
Wyraz ciągu to a
n
Skoro wyrazy mają być ujemne to a
n < 0
| n−6 | | n−6 | |
| = an ⇔ |
| < 0 |
| n+3 | | n+3 | |
Rozwiąż tą nierówność. Pamiętaj o dziedzinie.
2. Musisz kombinować.
2 paź 20:58
kachamacha: 1.
rozwiąż an<0
2.a (−1)n+1*n
2 paź 20:59
2 paź 21:00
Mateusz:

w trzecim masz po prostu funkcje liniowe ktorych dziedziną jest zbior liczb ℕ co to oznacza

ze zamiast rysowac prostą (ciągłą linią) musisz zaznaczyc same punkty przykład na rysunku
a) wykres funkcji liniowej ktorej dziedziną jest zbior ℛ b) ta sama funkcja ktorej dziedziną
jest ℕ
2 paź 21:05
Asia:

a dlaczego wykres a nie wyglada tak :
skoro niby dla kazdego jakby bedzie wynosi −3 (czyli to y jakby)
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
2 paź 21:10
Mateusz: Ja narysowałem przykłąd zeby ci wyjasnic to nie jest rozwiązanie twojego zadania i pamiętaj
wykres ciągu zawsze będzie taki jak na b)
2 paź 21:11
Asia: rozumiem juz

a co do zad. 3 b to po prostu podstawiam sobie do wzorku dowolna liczne N+ np.
1 i to co mi wychodzi to tak jakby y, tak?

i po prostu sobie zaznaczam w ukladzie
wspolrzednym
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
2 paź 21:25
Mateusz: no tak podstawiasz za n pamiętaj ze n∊ℕ i otrzymujesz an (tak jak y czy f(x) )
2 paź 21:29
Mateusz: Aha mam pytanie z jakiej przeglądarki internetowej korzystasz
2 paź 21:29
Asia: Ok, to juz wszystko rozumiem, ale nie moge wymyslic tego 2 c i e : /
Korzystam z Explorera, czy podejrzewasz, że te bazgroły, które się nieustannie same dopisują na
końcu są spowodanego właśnie przez przeglądarke? bo nie wiem w czym tkwi problem, a jest to
dość irytujące..
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
2 paź 21:36
Mateusz:
No to wywal tego explorera nie dosc ze ma sporo błędów (a to wykorzystują wirusy i inne tego
typu programy)−nie odinstalowuj go bo to wazny dodatek do programu MMC w windows zresztą i tak
bys go nie odinstalowała całkowicie odpowiedni komunikat by ci to uniemozliwił. Zainstaluj
sobie ktorąs z nowszych przeglądarek Firefox gogle chrome ale najlepsza chyba Firefox a te
bazgroły

jak to okreslasz znikną
2 paź 21:41
Asia: okeeej

dzięki za rade, jak znajdę chwilke czasu to na pewno się zaopatrze w którąś z tych
przeglądarek

nie żebym się powtarzała, ale mogłabym liczyć na pomoc jeszcze z zadaniem 2 (przykład c i e ) ,
bo nie mam zielonego pojęcia jaki wymyślić wzór ?

Mateuszu, mile widziana jest Twoja pomoc

function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
2 paź 21:46
ICSP: 6,−6,6,−6,6,−6
6 * (−1)
n−1
ten sprawdź
2 paź 21:48
Asia: no wydaje się wporządku xD a przykład e?

function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
2 paź 21:53
Mateusz:
Tak jak napisał
ICSP musisz kombinowac na to nie ma innej rady musisz cos zauwazyc jak
zmieniaja się kolejne wyrazy ciągu czy kolejne wyrazy tworzy się dodając czy odejmując mnoząc
dzieląc przez jakąs liczbe etc chyba ze znasz juz ciąg arytmetyczny i geometryczny to ci
ułatwi sprawę wtedy sprawdzasz czy ktorys z ciągów ma stała roznicę(ciąg arytmetyczny) lub
stały iloraz(ciąg geometryczny) i wyznaczasz ich wzor ogolny więcej tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/i12.html
2 paź 21:54
ICSP:
Wystarczy pomyśleć chwilę. Na tym właśnie to polega.
2 paź 21:58
Mateusz:
Dobra mam dzis dzien dobroci napisze ci odpowiedzi a ty juz sobie pokombinujesz dlaczego tak ma
byc to proste jest tylko musisz ałapac wprawe

a) n(−1)
n+1
b) Zauwazmy ze liczniku zawsze jest 1, w mianowniku mamy wielokrotnosci liczby 2 a wiec
c) Tyle, że znowu tak jak w a) mamy problem ze znakiem
Dla wyrazów parzystych mamy znak ujemny podobnie jak w a) mamy −1
(n+1) ostatecznie
a
n=6(−1)
n+1
Spróbuj z ostatnim przykładem
2 paź 22:05
Mateusz: ostatni juz zrobiony
2 paź 22:06
Asia: dzięki wielkie chłopaki !

eh, coś czuje, że się nie polubimy z tymi ciągami..

function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
2 paź 22:08
ICSP: nie polubisz się z prawdopodobieństwem
2 paź 22:09
Mateusz: Tak jak mowie musisz nabrać wprawy w tym

zacznij od prostych ciągów typu 2,4,6,8,10,12 i
jaki tu będzie wzor ogolny to moze byc całkiem fajna zabawa
2 paź 22:10
Mateusz:
O tak to moze być bardziej uciążliwe ale nie znowu takie straszne
2 paź 22:11
Asia: tak, strasz mnie dalej ICSP

Mateusz: wierze Ci na słowo.. oby faktycznie to była kwestia wprawy

function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
2 paź 22:38
Gustlik: Ja nie byłbym taki pewien, że to wina Explorera, tez korzystam z Explorera i bazgrołów mi nie
wrzuca. Pozdrawiam
2 paź 22:44
Mateusz:
To pewnie zalezy od wersji ty Gustlik uzywasz pewnie najnowszej 8 czy tam teraz 9 chyba a
Asia moze jakiejs starszej ale zobaczymy następnym razem jak Asia napisze nowy post.
3 paź 10:02