czworokąt opisany na okręgu
Matylda: Zad 1. Trapez prostokątny jest opisany na okręgu. Wyznacz długości jego ramion, jeśli długości
jego podstaw są odpowiednio równe : a) 5,25 i 7 , b) 6 i 10
Zad. 2 W trapezie równoramiennym opisanym na okręgu odcinek łączący środki jego ramion ma dł 7.
Wyznacz dł ramion tego trapezu. Proszę z wyjaśnieniem jak można jeśli nie to też ujdzie emotka
koniecznie na dzisiaj
2 paź 20:51
Basia:

x = 5,25−r
y = 7−r
z= 7−5,25 = 1,75
z
2 + (2r)
2 = (x+y)
2
(1,75)
2 + 4r
2 = (12,25 − 2r)
2
rozwiąż to równanie; wylicz r; potem x i y
c = 2r
d = x+y
2 paź 22:01
Basia:

tr. ARM i tr.MPS są przystające na mocy kbk ⇒ AM = MS = 3,5 ⇒ AD = 7
2 paź 22:14