bank lokata
Martyna: w pewnym banku oprocentowanie lokaty trzymiesięcznej wynosi 6% w skali roku. Po upływie terminu
lokaty bank dopisze nam odsetki pomniejszone o podatek, który wynosi 20% kwoty odsetek.
a) o jaki procent wzrośnie po trzech miesiącach kwota wpłacona na tę lokatę po dopisaniu
odsetek pomniejszonych o podatek?
b) jaką kwotę musimy wpłacić na tę lokatę, aby po trzech miesiącach odsetki netto(tzn. po
potrąceniu podatku) wynosiły 1500 zł?
2 paź 20:47
Gustlik: Tzw. podatek Belki − od nazwiska Marka Belki, byłego premiera, obecnego szefa NBP, który
wprowadził ten podatek.
Jeżeli oprocentowanie brutto tej lokaty jest 6 %, to oprocentowanie netto, czyli po
odprowadzeniu podatku Belki jest równe 80 % *6 % = 0,8 * 6 % = 4,8 %, bo 20 % odsetek zabiera
fiskus, a nam zostaje 80 %.
Tak więc faktyczne oprocentowanie tej lokaty to 4,8 % w skali roku.
| | oproc. roczne | | 4,8 | |
ad a). Oprocentowanie w skali trzech miesięcy (kwartału) = |
| = |
| =1,2 %. |
| | 4 | | 4 | |
− dzielimy stopę roczną przez 4, bo rok ma 4 kwartały.
ad b)
1500 zł − 1,2 %
x xł − 100 %
| | 1500*100 | |
x= |
| =... oblicz tę proporcję. |
| | 1,2 | |
3 paź 00:15
Eta:
6%:4 = 1,5% −− oprocentowanie przez 3m−ce
a) 1,5%*0,8= 1,2%
b) 0,012*x=1500
x= 125 000 zł
3 paź 00:21