nierówność logarytmiczna
reven: witam
jak rozwiązać ten przykład?
25x−1−(14)2x>0
próbowałem tak:
25x*2−1−2−4x>0
(5x−1)/−4x>0
ale jest to źle...
2 paź 20:35
sushi_ gg6397228:
zamien na taka sama podstawe; potem podstawienie
2 paź 20:40
Basia:
25x−1 − 2−4x > 0
25x−1 > 2−4x
5x−1 > −4x
2 paź 20:41
dero2005:
2
5x−1 − (
14)
2x > 0
2
5x − 1 − (2
−2)
2x > 0
2
5x −1 − 2
−4x > 0
2
5x − 1 > 2
−4x
Jeśli a∊(1, ∞) , to af(x) > ag(x) ⇔ f(x) > g(x)
2 paź 20:59
reven: wielki dzięki z kolejnymi 3 przykładami poszło mi bez problemu gdy tu naglę znów się zaciąłem
−,−
| 1 | | 3 | | 3 | | 5 | |
| ( |
| )2−x− |
| ( |
| )2x≥0 |
| 5 | | 5 | | 25 | | 3 | |
| 1 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| ( |
| )2−x− |
| ( |
| )−2x≥0 |
| 5 | | 5 | | 25 | | 5 | |
i co dalej?
2 paź 21:02
Basia:
najpierw pomnożyć obustronnie przez 25
5*(35)2−x − 3*(35)−2x ≥0
5*(35)2−x ≥ 3*(35)−2x /: 5*(35)−2x
(35)2−x+2x ≥ 35
podstawa a=35 < 1 ⇒ y=ax jest malejąca
2 paź 21:10
reven: | | 3 | |
ok ale mimo to nie ogarniam tego dzielenia przez 5( |
| )−2x |
| | 5 | |
dlaczego po podzieleniu wyszło to co wyszło?
sorry że tak dopytuję... nie chodzi mi o samo rozwiązanie − chcę zrozumieć co dzieje się krok
po kroku..
2 paź 23:38
Basia:
| | 5*(35)2−x | |
L = |
| = (35)2−x − (−2x) |
| | 5*(35)−2x | |
| | 3*(35)−2x | | 3 | |
P = |
| = |
| |
| | 5*(35)−2x | | 5 | |
2 paź 23:43
Basia:
bardzo dobrze, że dopytujesz
2 paź 23:43
reven: ok dzięki wielkie teraz już raczej wszystko rozumiem ^^
jeszcze raz dzięki!
3 paź 22:10