indukcja
tn: Witam,
czy mój dowód indukcyjny jest poprawny?
wykaż że:
4n + 15n −1 jest podzielne przez 3
1) dla n = 1
4 + 15 − 1 = 18 = 6 * 3
2)założenie indukcyjne:
3|4n + 15n −1
3) Teza indukcyjna:
4n+1 + 15(n+1) −1 = 4 * 4n + 15n + 15 − 1 = 4 * 4n +15n − 1 + 3*5
powstaje suma dwóch wyrażeń podzielnych przez 3, jedno wiadomo z założenia, drugie oczywiste
2 paź 20:12
Trivial: OK, ale wypada pociągnąć dalej:
... = 4*4n + 15n − 1 + 3*5 = [4n+15n−1] + 3(4n+5) − OK.
2 paź 20:15
tn: zaraz, nie rozumiem przejścia skąd tam się bierze + 3(4n+5)
2 paź 20:57
Trivial:
Jak to nie wiesz skąd.

4*4
n = 3*4
n + 4
n.
Tego jednego możesz najwyżej nie rozumieć.
2 paź 22:08