czworokąt opisany na okręgu
Matylda: Zad 1.
Trapez prostokątny jest opisany na okręgu. Wyznacz długości jego ramion, jeśli długości jego
podstaw są odpowiednio równe :
a) 5,25 i 7 , b) 6 i 10
Zad. 2
W trapezie równoramiennym opisanym na okręgu odcinek łączący środki jego ramion ma dł 7.
Wyznacz dł ramion tego trapezu.
Proszę z wyjaśnieniem jak można jeśli nie to też ujdzie

koniecznie na dzisiaj
2 paź 20:07
Matylda: chociaż jedno jakby ktoś mógł
2 paź 20:11
sushi_ gg6397228:
zrob rysunek i wszystko bedzie jasne
2 paź 20:13
Matylda: próbowałam i nie wiem jak dalej xd
proszeeee pomóż
2 paź 20:15
sushi_ gg6397228:
to mi go pokaz tutaj, jak go zrobilas
2 paź 20:15
sushi_ gg6397228:
+własnosc dla czworokata wpisanego w okrąg
2 paź 20:17
Matylda:

to zad 1

tylko nie dokładny xd
2 paź 20:20
Matylda:

to do 2 zad
2 paź 20:22
sushi_ gg6397228:

1.|DC|+|AB|= x+y
|AB|−|DC|= |EB|
Pitagoras
2.|CD|
2+|EB|
2=|CB|
2
1 i 2uklad rownan
2 paź 20:23
2 paź 20:24
krystek: Aby wpisać okrąg :suma przeciwległych boków musi być równa
Stąd masz 5,25+7= r1+r2
Ale r12+(1,25)2=r22. r to ramiona
2 paź 20:25
sushi_ gg6397228:
| | |AB|+|CD| | |
odcinek łaczacy środki boków= |
| |
| | 2 | |
oraz znowu wlasnosc |AB|+|CD|= |BC| +|DA| wiemy |BC|=|AD|
2 paź 20:26
Matylda: tyle ze w tym 1 zad mam dane tylko ze EB = 1,75 a CE i y nie mam
2 paź 20:26
sushi_ gg6397228:
patrz pierwsza rownosc i |CE|=|AD|
2 paź 20:28
Matylda: krystek i jak to dalej obliczyć skoro mam 2 niewiadome ?
2 paź 20:29
sushi_ gg6397228:
masz uklad rownan, to chyba umiesz policzyc
2 paź 20:30
Matylda: pogubiłam sie
2 paź 20:32
Matylda: a nie mozesz po prostu napisac obliczenia i wyniku ?
2 paź 20:32
Matylda: prosze

niech mi ktos napisze cale rozwiązanie bo ja troche pusta jestem
2 paź 20:36