Trójkąty prostokątne
sahelanthropus_tchadensis: Obwód trójkąta prostokątnego jest równy 30. Najdłuższy bok ma długość 13cm. Opisz długości
pozostałych boków tego trójkąta.
W odpowiedziach jest: 5, 12cm (?)
2 paź 19:44
sahelanthropus_tchadensis: Ponawiam prośbę
2 paź 19:54
Eta:
a+b+c= 30 => a+b +13=30 => a+b= 17
a2+b2= c2 => a2+b2= 169
rozwiąż ten układ równań
2 paź 19:58
sahelanthropus_tchadensis: Doszedlem do tego już dawno i wlasnie nie mam pojęcia co mam robić z tym ukladem równań? o.O
2 paź 20:13
ICSP: Metoda podstawiania znana?
2 paź 20:15
sahelanthropus_tchadensis: czyli co to jest?
2 paź 20:16
2 paź 20:19
Eta:
a,b>0
a= 17 −b b€(0,17)
(17−b)*b= 169
b
2−17b +169−0 Δ=..... ( to już dokończysz?
2 paź 20:21
sahelanthropus_tchadensis: No to jak mam to dać? Myslalem, że to wszystko jest latwe i torturuję się różnymi zadaniami od
sześciu godzin i dostaję szajby....
2 paź 20:21
sahelanthropus_tchadensis: Nie, delty jeszcze nie mialem, dopiero to bede miec chyba za 4−5 miesiecy...
2 paź 20:26