prosze o pomoc!!!!
kasiulka: a)wyznacz kat rozwarcia stozka ktorego twozaca ma dlugosc 10cm a pole podstawy jest rowne
25π cm kwadratowych .
b)oblicz pole powierzchni calkowitej stozka o kacie 60 stopni i wynosi rownej 4
piergiastki z 3 cm.
9 mar 19:06
nienauczony!!!: prosze o szybka pomoc

!
a)wyznacz kat rozwarcia stozka ktorego twozaca ma dlugosc 10cm a pole podstawy jest
rowne
25π cm kwadratowych .
b)oblicz pole powierzchni calkowitej stozka o kacie 60 stopni i wynosi rownej 4
piergiastki z 3 cm.
9 mar 19:57
Eta:
P
p =πr
2 więc πr
2 = 25π / : π
to r
2 = 25 to r= 5 cm
sinα/2 = r/ l to sinα/2 = 5/ 10 = 1/2 to α/2 = 30
o
to α= 60
o ( bo ma miare dwa razy większą )
zad> b) Napisz porządnie



!( co równe 4


Jaki ten kąt ( rozwarcia ? czy przy podstawie?)
To ważne

by na darmo nie liczyć



9 mar 20:02
nienauczony!!!: b)oblicz pole powierzchni calkowitej stozka o kacie rozwarcia 60 stopni i wysokosci
wynosi rownej 4
piergiastki z 3 cm.
9 mar 20:24
nienauczony!!!: b)oblicz pole powierzchni calkowitej stozka o kacie rozwarcia 60 stopni i wysokosci
rownej 4
piergiastki z 3 cm.
9 mar 20:26
Eta:
r/ h= tg30o tg30o = √3/3
r= h* √3 /3 => r = 4√3 * √3 / 3 => r= 4 cm
tworząca l ma długość:
r/ l = sin30o sin 30o = 1/2
to l= 2*r => l = 8 cm
teraz podstaw do wzorów na Pc
Pc = πr( r + l) i oblicz!
9 mar 20:33
nienauczony!!!: dziekuje bardzo za pomoc

9 mar 21:02