logarytmy liceum
Seba: Witam
Proszę o pomoc, nie byłem w tygodniu w szkole z powodu choroby i chciałbym prosić o pomoc w
rozwiązaniu tych trzech zadań. Te łatwiejsze jakoś zrobiłem, ale tutaj sobie niestety nie
radzę.
Proszę, pomóżcie.
x+log2(1+3−x)=xlog2 6+log2 12
logx(2−x)<2
log1/4*log4(5−x2)>0
Dziękuję, Sebastian
2 paź 19:38
Seba:
2 paź 20:07
marcin: ja tez poprosilbym o rozwiazanie tych zadan.
2 paź 20:07
krystek: Zamiast x =log2{2}x
xlog26=log26x korzystasz z własn log i liczysz
2 paź 20:07
krystek: 2)Podstawa x czy 10?
c) zał log4(5−x2)>0 i 5−x2>0
log4(5−x2)<1
log4(5−x2)<log44
5−x2<4
....liczysz
2 paź 20:12