Nie mam pojecia jak zaczac
Hermiona.: Udowodnij,że liczba π jest parzysta.
2 paź 19:38
Hermiona.: Przepraszam. Niewymierna. Uzasadnij ze jest niewymierna...
2 paź 19:40
Godzio:
Jak przeczytałem temat to myślałem że spadnę z krzesła
2 paź 19:42
Hermiona.: haha
2 paź 19:43
Hermiona.: Ale mogłbyś mi pomóc? Dowodem wprost czy nie wprost...? Nawet nie wiem jak zaczac,wiem jak
logarytm ale to...
2 paź 19:44
Godzio:
Hmmm
2 paź 19:45
pomagacz:
ja czytam i nie wiem czy to blef czy na serio π może być parzyste, więc przeleciałem wikipedię
i nic nie znalazłem
2 paź 19:45
Hermiona.: Przepraszam za wprowadzenie w bład,ale przynajmniej ktoś się zainteresowal moim zadaniem
2 paź 19:46
Godzio:
Nie wprost
| | m | | m | |
π = |
| , m,k ∊ N, k ≠ 0 i ułamek |
| jest nieskracalny |
| | k | | k | |
π * k = m
1
o Dla m,k parzystych mamy: ...
2
o Dla m = 2p + 1 i k = 2l mamy ... (i na odwrót)
3
o Dla obu nieparzystych mamy ...
Spróbuj
2 paź 19:47
Godzio:
Rozwiązywać nie mam czasu, bo sam mam ful zadań, a tu zaglądam jak sobie muzykę włączam
2 paź 19:47
Hermiona.: I jak chce udowodnić,że √2 jest nieparzysty to tak samo?
2 paź 19:49
tn: tak, też powinno się udać
2 paź 19:50
Godzio:
Niewymierne

! Tak
2 paź 19:50
Hermiona.: I jeszcze tylko jakbyś mi mógł tu doradzić. LIczby naturalne a,b,c spełniają równanie
a
2+b
2=c
2. Uzasadnij ze liczba abc jest podzielna przez 3.
Bo przed chwila udowodnilam ze jest parzysta..Wiec jak moge udowodnic ze jest podzielna przez
3
2 paź 19:51
tn: pokaż ten dowód
2 paź 19:54
Hermiona.: Dowód nie wprost.
Gdyby abc było nieparzyste,tzn ze kazda z nich musialaby byc nieparzysta.
a−niep.,b−niep.,c−niep.
a2−niep.,b2−niep,c2−niep
a2(niep)+ b2(niep)= c2(parzyste)
wiec mamy sprzecznosc bo nieparzysta +nieparzysta daje parzysta wiec ta liczba jest parzysta.
To byl 1 punk zadania,zeby wykazac ze jest parzysta
2 paź 19:58
tn: z czy parzysta znaczy nie podzielna przez 3
przemyśl to
2 paź 19:59
Vax: Załóż nie wprost, że a,b,c nie są podzielne przez 3. Zauważ teraz, że kwadrat liczby nie
podzielnej przez 3 daje resztę 1 przy dzieleniu przez 3, jeżeli takie równanie by zachodziło
to lewa strona: a
2+b
2 dawałaby resztę 2 przy dzieleniu przez 3, a prawa: c
2 dawałaby 1,
sprzeczność. Dobra idę tv oglądać
2 paź 20:00
Hermiona.: dzieki
2 paź 20:02
tn: skąd masz te zadania?
2 paź 20:03
Godzio:
Vax jesteś jeszcze czy już uciekłeś ?
2 paź 20:03
Eta:
pewnie poszedł......."tańczyć z gwiazdami"
2 paź 20:11
Hermiona.: z korków
2 paź 20:21
Godzio: Ehhh a chciałem się spytać a propos nierówności
2 paź 20:23
Vax: No już jestem, reklama

A oglądam must be the music
2 paź 20:32
Hermiona.: A ktoś mi pomoże z tą liczbą π? Bo jakos no nie wiem..

Za trudne to dla mnie.
2 paź 20:37
Godzio:
Vax jak mam daną nierówność ... (nie powiem jaką bo mi rozwiążesz

) i dane, że x + y +
z = 1
to tutaj się robiło jakieś specjalne podstawienie ?
2 paź 20:38
Hermiona.: A Vax,jeszcze do Ciebie z tą parzystościa. Mam uzasadnic ze LICZBA abc jest podzielna przez 3,a
nie liczby a,b,c
2 paź 20:40
Vax: No raczej tutaj się żadnych podstawień nie robi, ale to wszystko zależy od przykładu, możesz
pokazać co to za nierówność
2 paź 20:40
Vax: Hermiona ale chodzi o iloczyn abc, czy o liczbę abc jako 100a+10b+c? Jeżeli iloczyn to
tamten dowód jest ok, 3 | abc jeżeli przynajmniej jedna z liczb a,b,c będzie podzielna przez
3.
2 paź 20:42
Godzio:
Nie mogę

Muszę sam wymęczyć jak mi się uda to pokaże
2 paź 20:43
Vax: No ale nie będę pokazywał dowodu
2 paź 20:44
Godzio:
| a | | b | | c | | 3 | |
| + |
| + |
| ≤ |
| a,b,c ≥ 0 a + b + c = 1 |
| a + 1 | | b + 1 | | c + 1 | | 4 | |
Mam nadzieję
2 paź 20:46
Vax: Ok, mam
2 paź 20:47
Godzio:
2 paź 20:48
Vax: Dobra reklama się skończyła, lecę, będę później.
2 paź 20:48
Basia:
Godziu w którą stronę ?
| | a | | b | | c | | 3 | |
a,b,c ≥0 i a+b+c=1 ⇒ |
| + |
| + |
| ≤ |
| |
| | a+1 | | b+1 | | c+1 | | 4 | |
tak ?
2 paź 20:52
Hermiona.: Widze ze sie nie doczekam..:(
2 paź 20:52
b.: Z π to nie jest taka prosta sprawa... trzeba, jak sądzę, znać ,,dobry'' wzór na π, żeby mieć
szansę to udowodnić.
2 paź 20:53
2 paź 20:55