Zadanie
Pati: Uzasadnij że liczby 2log35 i 5log32 są równe.
2 paź 18:51
Basia:
log35 = a ⇔ 3a = 5
log32 = b ⇔ 3b = 2
2log35 = (3b)a = 3ab
5log32 = (3a)b = 3ab
2 paź 18:56
Trivial:
Można to uogólnić.
Teza: a
logbc = c
logba przy odpowiednich założeniach a,b,c.
Dowód
Weźmy obustronnie logarytm przy dowolnej podstawie, powiedzmy 2 − oznaczenie: lg.
a
logbc = c
logba /lg
lga
logbc = lgc
logba
| | 1 | |
logbc*lga = logba*lgc /* |
| |
| | logba * lga | |
Z twierdzenia o zamianie podstawy logarytmu wiemy, że:
Wiemy też:
Czyli.......
log
ac = log
ac − OK.
2 paź 19:00
Mati: 2log35 =2log25/log23=2log251/log23=51/log23=5log32
2 paź 19:00