Układ równań z wartością bezwzględną
Anakonda: Mam dwa przykłady do zrobienia. Pierwszy układ równań z wartością bezwzględną a drugie samo
równanie.
1. y=x2−4x+5
y=|x−5|
2. √x2+8x+16 − |x−6|=10
W pierwszym nie wiem czy mam podstawić za y tą wartość bezwzględną i liczyć dla −x+5=x2−4x+5 i
drugą opcje tego i z tego wyznaczyć miejsca zerowe i to tyle?
W drugim przenieść 10 na drugą stronę tak samo z wartością bezwzględną i liczyć dla −x+6 i x−6?
2 paź 18:47
Basia:
ad.1
musisz rozważyć dwa przypadki:
1o
x∊<5;+∞) ⇒ |x−5| = x−5 i masz układ
y = x2 − 4x + 5
y = x−5
2o
x∊(−∞;5) ⇒ |x−5| = −(x−5) = −x+5 i masz układ
y = x2 − 4x + 5
y = −x+5
ad.2
x2 + 8x + 16 = (x+4)2
√x2+8x+16 = |x+4|
masz
|x+4| − |x−6| = 10
rozważasz trzy przedziały
(−∞; −4) <−4; 6) <6, +∞)
2 paź 19:07
Anakonda: Za pierwsze dzięki, ale to drugie jak ci ten pierwiastek nagle uciekł?
2 paź 19:21
Basia:
√a2 = |a|
√x2+8x+16 = √(x+4)2 = |x+4|
2 paź 19:22
Anakonda: No i wszystko jasne dzięki za pomoc
2 paź 19:27