Proszę o szybką i fachową pomoc
Kiszka: Mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze policzyłam te przykłady?

!
a)
a= C−D*E/F i policzyć z tego E
Mój wynik: aF−C/D=E
b)
Z=k
2*M−N/DE i policzyć z tego k
Mój wynik:
√ZDE/M−N=k
Byłabym bardzo wdzięczna za wytłumaczenie zadania
2 paź 18:30
sushi_ gg6397228:
zapisz to za pomoca ułamka, bo nie widac czego sie tyczy licznik, a czego mianownik
2 paź 18:33
Kiszka: Tyle, że ja nie za bardzo wiem jak. Licznik w pierwszym: C−DE, a mianownik F
W drugim ZDE jest w liczniku, a M−N w mianowniku i to wszystko jest pod pierwiastkiem.
2 paź 18:35
sushi_ gg6397228:
kliknij po wiecej przykladow i masz podane co i jak
2 paź 18:37
Kiszka: Dzięki zaraz napiszę te przykłady tak jak trzeba
2 paź 18:38
sushi_ gg6397228:
albo trzeba chociaz zrobic (...)/ ... lub .../ (...) to juz bedzie lepiej wiadomo co i jak
2 paź 18:38
Kiszka: | | C−DE | | a*F−C | |
a= |
| policzyć E. Mój wynik |
| =E |
| | F | | D | |
| | k2*M−N | | ZDE | |
Z= |
| policzyć k. Mój wynik √ |
| =k |
| | DE | | M−N | |
2 paź 18:43
Kiszka: Teraz lepiej
2 paź 18:43
sushi_ gg6397228:
zgubilas −D a nie D
2/ źle policzone zrob tylko pierwszy krok (pomnoz przez mianownik)
2 paź 18:45
Kiszka: Aha czyli to będzie dobrze jak mi zostanie ZDE= k2M−N?
A to − D to wiem, że ma być przed całym tym spierwiastkowanym mianownikiem tylko, że ja źle
przepisałam. W ogóle ja to bratu robię, a on nie ma odpowiedzi do tego. Jeżeli sama tego
dobrze nie zrobię to mu źle wytłumaczę.
2 paź 18:48
sushi_ gg6397228:
wiec musi byc wszystko dobrze zapisane, bo jak źle ttuaj podasz przyklad to i złą dostaniesz
odpowiedz do swojego zadania
ZDE=(k
2M) − N
ZDE+N= k
2M
k=...
2 paź 18:51
sushi_ gg6397228:
a)
aF=C−DE
aF−C= −DE
2 paź 18:53
Kiszka: k+p{ZDE+N/M)
2 paź 18:53
Kiszka: Dzięki wielkie za pomoc
2 paź 18:54
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
2 paź 18:55