trygonometria
Anka: Rozwiąż równie trygonometryczne:
14 − cos2 x =0 nie było mnie na lekcji i nie wiem jak się za to zabrać.
2 paź 18:29
2 paź 18:30
Anka: do tego to sama doszłam... chodzi mi o to jak obliczyc cos= −0,5 (wiem ze to 3 lub 2 ćwiartka
ale nie wiem jak to wykorzystac )
2 paź 18:34
Xenia: cos2x=1/4
cosx=1/2 lub cosx=−1/2
x=π/3 + 2kπ lub x=−π/3 + 2kπ lub x=2π/3 + 2kπ lub x=4π/3 + 2kπ
2 paź 18:37
Anka: i własnie dlaczego 2π/3 ?
2 paź 18:38
Xenia: Narysuj sobie cosinusoidę, zobaczysz, że trzeba π/2 + π/6
2 paź 18:46
Anka: a mozna to obliczyc a nie patrzec na rysunek?
2 paź 18:48
Trivial:
Można to obliczyć nie patrząc na rysunek, ale trzeba znać zasady obliczania takich rzeczy,
które są najlepiej widoczne na rysunku.

Także nim będziesz umieć rozwiązywać takie równania
bez rysunku, szkic jest jak najbardziej na miejscu.
2 paź 18:49
Anka: dziękuje bardzo
2 paź 18:51
Anka: 4przepraszam ale jak wyszło 4π/3 ? przecież π/2+π/6= 4π/6 a nie 4π/3... nie było mnie na lekcji
i nadal nie łapie
2 paź 19:19
Anka: a juz wiem, przecież ctg jest ujemny w 2 i 3 ćw
2 paź 19:31
krystek: Musisz mieć opanowane wzory redukcyjne i znaki funkcji w poszczególnych ćwiartkach. I tak
jest dodatni w I i II ćwiartce
czyli sinα =sin30 lub sin=(180−30)
α=30 +k*360 lub α=150+k*360
sinα=−sin30 jest ujemny w III i IV ćwiartce stąd
sinα=sin(180+30) lub sinα=sin(360−30)
α=210+k*360 lub α=330+k*360
Pisze w mierze stopniowej dla wygody zapisu. I tak musisz opanować proste równa nia tryg.
| | √3 | | 1 | |
sinx=− |
| cosx= |
| itd |
| | 2 | | 2 | |
2 paź 19:43