wie ktoś może jak to zrobić????
tomick: dla jakich wartości parametru a liczba x0 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)?
a) (x+3)(x2+ax+6) x0= −3
b) (2x2−7x−4)(x2−4a2) x0= 4
2 paź 18:05
Basia:
x0 = −3 musi być pierwiastkiem W(x) = x2 + ax + 6 ⇒
W(−3) = 0 ⇔
(−3)2 + a*(−3) + 6 = 0 ⇔
9 − 3a + 6 = 0 ⇔
3a = 15 ⇔ a=5
(2x2 − 7x − 4)(x2−4a2) = 2(x−4)(x−12)(x−2a)(x+2a)
stąd
4−2a = 0 lub 4+2a=0
dokończ
2 paź 18:20
Mati: a) f(x)=x2+ax+6 .
Żeby x0 był dwukrotny pierwiastkiem to f(−3)=0 .
b)2(x−4)(x+0,25)(x2−4a2)
Podobna sytuacja f(4)=0 , gdzie f(x)=x2−4a2
2 paź 18:23
kasskax0x0: dzieki
2 paź 18:35
tomick: thx wszystkim za pomoc
2 paź 18:36