Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi.
Billy: 7) 1cosα − cosα = sinα * tgα
9) (1 + sinα)(1cosα − tgα) = cosα
10) sinα1 + cosα + 1 + cosαsinα = 2sinα
11) (tgα + ctgα)2 = 1sin2α * cos2α
14) (1sinα − 1cosα)(sinα + cosα) = ctgα − tgα
15) 1 − 2sin2α = 1 − tg2α1 + tg2α
16) 2sin2α − 1 = 1 + 2ctg2α
2 paź 17:55
sushi_ gg6397228:
stosuj U zamiast u aby bylo czytelnie
2 paź 17:58
sushi_ gg6397228:
7)
lewa strona wspolny mianownik i +++
9. wymnoz i pamietaj +
10 wspolny mianownik i +++ do licznika
11 + i ++ lewa strona i dopiero potem wzor skroconego mnozenia
14 wymnoz nawiasy + i ++
15 nie widac , wiec zacznij od prawej strony + rozpisz
2 paź 18:13