Algebra liniowa - liczby zespolone
Pan Pikuś : Znajdź liczby rzeczywiste x, y spełniające podane równania
x(2+3i)+y(4−5i)=6−2i
(x−i)*(2−yi)=12−21i
x2−3i+ y3+2i = 1
I proszę o jakieś wytłumaczenie co gdzie i jak.
2 paź 17:46
Trivial: ................
2 paź 17:46
Trivial:
Przykład pierwszy zrobiłem w innym temacie. Pozostałe podobnie − doprowadzić do postaci
... + i*(...) = ... + ...i
i napisać układ równań:
2 paź 18:05
Pan Pikuś : (x−i)*(2−yi)=12−21i coś mi nie wychodzi ten przykład
2 paź 20:45
Gustlik:
ad a)
x(2+3i)+y(4−5i)=6−2i
2x+3xi+4y−5yi=6−2i
(2x+4y)+(3x−5y)i=6−2i
Porównujesz części rzeczywiste i urojone obu stron:
2x+4y=6
3x−5y=−2
Rozwiąż teraz ten układ równań.
ad b)
(x−i)*(2−yi)=12−21i
2x−xyi−2i+yi
2=12−21i
2x−xyi−2i−y=12−21i
(2x−y)+(−xy−2)i=12−21i
2x−y=12
−xy−2=−21 − rozwiąż ten układ.
ad c)
| x | | y | |
| + |
| =1 /*(2−3i)(3+2i)
|
| 2−3i | | 3+2i | |
x(3+2i)+y(2−3i)=(2−3i)(3+2i)
3x+2xi+2y−3yi=6+4i−9i−6i
2
(3x+2y)+(2x−3y)i=12−5i
3x+2y=12
2x−3y=−5 − rozwiąż ten układ.
2 paź 23:21