Prawdopodobieństwo
niexa: 1 W urnie są cztery kule oznaczone numerami 1 2 3 4. Losujemy kolejno bez zwracania cztery
kule. Numery kul zapisane w kolejności losowania tworzą liczbę czterocyfrowa. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, ze otrzymana liczba będzie
a parzysta
b większa od 1234
2 W klasie IIIa jest 25 uczniów a w klasie IIIb − 20 uczniów.W klasie IIIa chłopcy stanowią 40%
a dziewczyny 60% a w klasie IIIb chłopcy 55% a dziewczyny 45%. Oblicz prawdopodobieństwo tego
ze losowo wybrana osoba spośród uczniów obu klas będzie
a chłopcem
b dziewczyną
Proszę o dokładne wyjaśnienie tych dwóch zadań .. ;<
2 paź 17:45
niexa: POMOCY
2 paź 17:54
niexa: jakieś małe naprowadzenie jak zrobić to zadanie?
2 paź 18:29
niexa: ...
2 paź 21:21
Basia:
ad.1
|Ω| = 4*3*2*1
aby mieć liczbę parzystą musisz mieć cyfrę jedności = 2 lub 4
|A| = 2*3*2*1
B − x>1234
B' − nieprawda, że x> 1234 ⇔ x≤1234
no to teraz pomyśl
|B'| = .......
ad.2
policz ile jest dziewcząt w każdej z klas dz
a, dz
b, policz ilu jest chłopców w każdej z klas
ch
a, ch
b
P(ch) = ...... pomyśl
2 paź 21:39