Jak rozłożyć na czynniki funkcję kwadratową, gdy delta jest ujemna ???
Tomek: Jak rozłożyć na czynniki funkcję kwadratową, gdy delta jest ujemna

?
POMOCY
2 paź 17:44
kasien94: Gdy Δ jest ujemna nie ma postaci iloczynowej f. kwadratowej, bo nie ma pierwiastków.
2 paź 17:47
Tomek: Wiem o tym, ale myślałem, że jest jakis sposób, aby rozłożyć tą funkcję jeszcze bardziej.
Dzięki
2 paź 19:00
Trivial: Jest.
2 paź 19:01
ICSP: Oczywiście że jest. Nawet przy odpowiednich założeniach są dwa sposoby.
2 paź 19:05
ICSP: dajmy bardzo prosty przykłąd funkcji kwadratowej:
y = x
2 + 1
Gdy liczymy jej deltę to:
Δ = 0 − 4*1 = −4
W liczbach rzeczywistych nie istnieje pojecie pierwiastka parzystego z liczby ujemnej.
Oczywiście nieparzyste istnieją .
x
2 + 1 = x
2 + 2x + 1 − 2x = (x+1)
2 − (
√2x)
2 dodajemy założenie że x≥0 i ze wzoru na a
2 −
b
2 otrzymujemy:
(x −
√2x+1)(x+
√2x + 1) . Wymnóż aby sprawdzić.
Rozważmy drugi przypadek. Jest on bardziej interesujący:
x
2 + 1
Δ = −4
Teraz używając liczb zespolonych oraz ich jednostki urojonej wiemy że i
2 = −1

−4 = 4i
2
√4i2 = 2i v −2i
x
2 = sprężenie pierwszego = −i
Jednak wolę tego na sprawdzianach nie używać.
2 paź 19:09