Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi.
Billy:
1) (tg2α − sin2α) ctg2α = sin2α
2) (1 + cosα)(1 − cosα) = sin2α
3) cos2α − sin2α = 1 − 2sin2α
4) cos4α − sin4α = cos2α − sin2α
5) cos4α + sin4α = 1 − 2sin2αcos2α
2 paź 17:43
sushi_ gg6397228:
i w czym masz problem?/ w pomnozeniu wyrazen po lewej stronie
2 paź 17:48
Billy: Tak. Mam z tym problem...
2 paź 17:49
sushi_ gg6397228:
(a+b)*(c+d)= .... to ile to bedzie.....
2 paź 17:51
Milena: będzie ac+ad+bc+bd
2 paź 17:54
Billy: Z ctg, tg, sin i cos dla mnie nie jest tak łatwo.
2 paź 17:55
sushi_ gg6397228:
to zadanie 1 i 2 do tego sie sprowadza
+++ sin
2x +cos
2x=1
3. to wykorzystac
+++ za jedna z funkcji
2 paź 17:56
Billy: ok juz dzieki za jakas podpowiedz.
2 paź 17:58
sushi_ gg6397228:
licz tutaj to sie sprawdzi, bo inaczej sie nie nauczysz
jak zapiszesz obliczenia, to bede kolejne do 4 i 5 (bo inaczej sie wszystko pomiesza)
2 paź 18:00
Billy: postaram sie je zrobic ale troche pozniej.
dzieki za pomoc
2 paź 18:01
Billy: Byłbym wdzieczny jakbys podpowiedział/a jak rozwiazac nastepne przyklady.
ja sobie to potem poukladam i pomysle nad tym
dziekuje
2 paź 18:07
sushi_ gg6397228:
4. prawa strona: cos2x− sin2 x = ( cos2x− sin2 x )* 1 za 1 wstaw +++ i
pomnoz
5. wykorzystaj wzor (a2+b2)2= a4+2a2+a2+b4 kolor zielony to Twoja lewa strona
2 paź 18:07
sushi_ gg6397228:
5. (a2+b2)2= a4+2a2b2+b4 tak to ma byc
2 paź 18:09
ja: ΔΔπ∞≤πβ
14 mar 19:21