Algebra liniowa - liczby zespolone
Pan Pikuś : Znajdź liczby rzeczywiste x, y spełniające podane równania
x(2+3i)+y(4−5i)=6−2i
2 paź 17:26
Trivial:
Rozbij na dwie części − rzeczywistą i urojoną.
2x + 4y = 6
3x − 5y = −2.
2 paź 17:30
Pan Pikuś : Ale z skąd to wziąłeś. w rozwiązaniach mam tak samo ale nie wiem jak do tego dojść.
2 paź 17:34
Trivial:
No jak to skąd. Przecież napisałem.

Część rzeczywista − bez
i oddzielnie, a część urojona − z
i oddzielnie.
2 paź 17:42
Pan Pikuś : A ja dalej nie kumam dlatego się pytam
2 paź 17:47
Trivial:
Jeżeli dalej nie rozumiesz to wymnóż wszystko i oddziel wszystko co ma
i od tego, co
i nie ma i zobaczysz co wychodzi.
2 paź 17:49
Pan Pikuś : no to wychodzi mi
2x + 3xi + 4y − 5yi = 6 − 2i
i co dalej
2 paź 17:52
Trivial:
2x + 4y + i(3x − 5y) = 6 − 2i
Zauważasz jakąś analogię między tym, a układem równań który napisałem?
2 paź 17:54
Pan Pikuś : Chyba już kumam
uporządkować to, wyciągnięcie i przed nawias
2x + 4y jest jedną liczbą zespoloną czyli x
3x − 5y jest druga liczbą zespoloną czyli y
i z twierdzenia z1 = z2 gdzy x1=x2 y1=y2
2 paź 17:59
Trivial:
Tak. To twierdzenie mówi:
Dwie liczby zespolone są równe, gdy ich części rzeczywista i urojona są sobie równe.
Dalej już wiesz jak.
2 paź 18:02
Pan Pikuś : Dzięki
2 paź 18:04