Trójkąty prostokątne - Twierdzenie Pitagorasa
sahelanthropus_tchadensis:

Oblicz x:
Trójkąt oznaczony punktem zielonym:
czerwony = 2{13}
niebieski = 6
różowy = {41}
zielony = x
Trójkąt oznaczony punktem czarnym:
czerwony = x
niebieski = 3
różowy = {61}
zielony = 5
Mam pytanie odnośnie obliczania np. w trójkącie oznaczonym zielonym punktem.
Jak obliczyć x, jeśli nie znamy nawet wysokości a tylko przeciwprostokątną?
2 paź 17:25
sahelanthropus_tchadensis: Ponawiam prośbę o pomoc.
2 paź 17:39
sushi_ gg6397228:
zielony:
czerwony2+rozowy2= ....2
...= niebieski + zielony
2 paź 17:42
sushi_ gg6397228:
czarny:
zielony2+czarny2= różówy2 −−> czarny =...
czarny+ niebieski=.... (y)
y2+zielony2=czerwony2
2 paź 17:45
sahelanthropus_tchadensis: A jak się nazywa to obliczenie, gdzie można obliczyć pewną dlugość? Nie tak jak ma to w miejscu
Tw. Pitagorasa? Chociaz bym sie domyslil takiego sposobu, ale mnie nauczyli, zeby liczyc tylko
przeciwprostokątną.
2 paź 17:49
sushi_ gg6397228:
tam gdzie sa kwadraty to jest Pitagoras
i jak mam
5+zielony= 8 ===> MYSLENIE ile moze wynieść kolor zielony
2 paź 17:53