zadanie
Piotrek: Metodą indukcja matematycznej uzasadnić nierówności:
a) 2n > n2 dla n≥5
b) n! > 2n dla n≥4
2 paź 17:23
Trivial: Chyba wiesz jak działa indukcja?
2 paź 17:29
Azor: Mogłby ktoś rozwiązać pierwszy przykład?
9 paź 01:33
Godzio:
Dla n = 5
L = 32 > 25 = P
Zał. 2n > n2
Teza: 2n + 1 > (n + 1)2
2n > n2 / * 2 dla n ≥ 5
2n + 1 > 2n2 = n2 + n2 > n2 + 2n + 1 ⇒ 2n + 1 > (n + 1)2
9 paź 01:46
Azor: nie rozumiem końcówki, mógłbyś to jakoś jaśniej wytłumaczyć?
9 paź 01:52
Godzio:
Czego nie rozumiesz ?
n2 > 2n + 1 dla danego n ≥ 5
9 paź 01:55
Godzio:
Spróbuj to przeanalizować i zrozumieć, ja już padam i idę spać, teraz już nie pomogę
9 paź 01:57
Azor: ok dzięki
9 paź 02:03
Azor: nie no nadal nie kumam, jak 'połączyłeś' wyrażenia:
2n+1 > 2n2
i
2n+1 > (n+1)2
9 paź 02:07
Azor: up
9 paź 15:08
Azor: up
9 paź 20:13
Grześ: skorzystał z własności nierówności:
jeśli a>b i b>c, to a>c
Tutaj dostał tak:
2
n+1>2n
2 i 2n
2>(n+1)
2
to 2
n+1>(n+1)
2
Zrozumiałe?
9 paź 20:17
Azor: tak, teraz tak. dzięki Grześ
9 paź 20:21
Grześ: a porównanie 2n
2>(n+1)
2, to po prostu trzeba na to wpaść i wiedzieć... tyle
9 paź 20:24
sgdgdsg: dsgsdgseg
9 maj 19:37
AsesoriX: O kurde, a ja myślałem, że to chujowa imitacja czatu.
9 maj 19:37
AsesoriX: Nie czatu, tylko forum.
9 maj 19:54