zadanie - indukcja?
Piotrek: Pokazać, że dla każdej liczby naturalnej n liczba:
a) n5 − n jest podzielna przez 5
b) 8n + 6 jest podzielna przez 7
2 paź 17:21
Mateusz: I krok indukcyjny jest oczywisty jak go wykonac II juz troche trudniejszy:
Mozesz to zrobic rozkładajac na czynniki te wyrazenia dla a) musiałbys skorzystac z trojkąta
pascala zeby otrzymac wzor na (a+b)5
ale szybciej takie zadania mozna zrobic z tzw małego twierdzenia Fermata ktore mowi nam ze
jezeli n jest liczbą pierwszą to an−a dzieli się przez n
2 paź 20:30
Godzio: Albo tak:
n5 − n = n(n4 − 1) = n(n2 − 1)(n2 + 1) = n(n2 − 1)(n2 − 4 + 5) =
= n(n − 1)(n + 1)(n − 2)(n + 2) + 5n(n2 − 1)
(n − 2)(n − 1)n(n + 1)(n + 2) −− 5 kolejnych liczb całkowitych, dokładnie jedna z nich jest
podzielna przez 5,
2 paź 20:34
Godzio:
b)
1o n = 1 ⇒ 81 + 6 = 14 7 | 14
2o 8n + 6 = 7k ⇒ 8n + 1 + 6 = 7m
L = 8n + 1 + 6 = 8n * 8 + 6 = 8(8n + 6) − 42 = 8 * 7k − 42 = 7(8k − 6)
7 | 7(8k − 6) c.n.d.
2 paź 20:37