Jakoś nie wiem jak to ugryźć..
kasia: Proszę o pomoc.Przekątna prostopadłościanu tworzy z krawędziami wychodzącymi z tego samego
wierzchołka kąty α,β,γ. Uzasadnij że cos2α+cos2β+cos2γ=1.
2 paź 17:11
kasia: halo?
2 paź 17:34
kasia:
2 paź 18:15
Vax:

Zauważ, że:
| | |CC1| | | |CD| | | |BC| | |
cosα = |
| , cosβ = |
| , cosγ = |
| więc: |
| | |A1C| | | |A1C| | | |A1C| | |
| | |CC1|2+|CD|2+|BC|2 | |
cos2α+cos2β+cos2γ = |
| (*) |
| | |A1C|2 | |
Ale z twierdzenia Pitagorasa w trójkącie BCD mamy |BC|
2+|CD|
2 = |BD|
2 czyli:
| | |CC1|2+|BD|2 | | |CC1|2+|A1C1|2 | | |A1C|2 | |
(*) = |
| = |
| = |
| = |
| | |A1C|2 | | |A1C|2 | | |A1C|2 | |
1 cnd.
Po drodze korzystamy z tego, że przekątne w prostokącie są równej długości i na koniec z
twierdzenia Pitagorasa w trójkącie A
1C
1C.
2 paź 18:39