zadanie z stw, fizyka
kasien94: Oblicz stosunek energi kinetycznej do energii spoczynkowej neutronu poruszającego sie z
szybkoscią 1/5 c.
2 paź 16:59
Trivial:
E = m'c
2 = γmc
2
K = mc
2(γ−1)
| K | | mc2(γ−1) | | γ−1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = 1 − |
| . |
| E | | γmc2 | | γ | | γ | |
γ = ...
2 paź 17:05
kasien94: Ogólnie żeby to wyprowadzić musibbyć tak : (mc2

ierwiastek z 1 − v2:c2 − mc2):mc2

Czy
dobrze wyprowadziłam początkowy wzór
2 paź 17:17
Trivial:
| | 1 | |
Czynnik γ = |
| − żeby ciągle nie pisać tego pierwiastkowego potwora. |
| | √1−(v/c)2 | |
2 paź 17:19
kasien94: Wyszło mi ek do Ec = 1/4. Dobrze mi wyszło
2 paź 17:39
Trivial:
| | 1 | | 5 | |
γ = |
| = ... = |
| |
| | √1−(1/5)2 | | 2√6 | |
| K | | 1 | | 2√6 | |
| = 1− |
| = 1 − |
| = ... |
| E | | γ | | 5 | |
Masz odpowiedź?
2 paź 17:48
kasien94: Dzięki za rozw.
2 paź 18:22