Zadanie z fizyki z STW
kasien94: Hej. Niedawno puściłam w obieg to zadanie tzn na forum, ale nikt tego nie rozwiązał. To
zadanie było na sprawdzianie z fizyki niedawno i nikt go nie rozwiazał. Czy to zadanie
naprawdę jest nie do rozwiązania

Oto jego treść :
Rakieta leci nad Ziemią po linii prostej z dużą predkoscią v= 0,577c. Gdy widziana jest
dokładnie nad bazą, zostaje do niej wysłany sygnał w postaci światła z laseru. Pod jakim
katem
do pionu powinien być wysłany sygnał, aby mógł dotrzeć do rakiety?
2 paź 16:55
Sławek:

a=v*t=0,577c * t
b=c*t
sinα=0,577
α=sin
−1(0,577)=35,2
o
2 paź 20:51
Wadera: Też tak zrobiłam, ale nie jest to prawidłowe rozwiązanie. Zbiór, który posiadam (PWN'u)
twierdzi, że powinno wyjść 60 stopni do pionu. Ni z tąd ni z owąd w rozwiązaniu zadania, które
ten zbiór podaje pojawia się dodatkowy czas w jakim informacja o położeniu rakiety dociera do
bazy... co za tym idzie zwiększa się droga przebyta przez rakietę.
22 kwi 17:25