:)
:): Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,} losujemy bez zwracania trzy liczby. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, że ich suma jest liczbą parzystą.
2 paź 16:52
Eta:
|Ω|= 9*8*7=...
A −−− suma wylosowanych liczb jest parzysta
to:
A= {(ppp), (nnp) (npn) (pnn)}
|A|= 4*3*2+ (5*4*3) *3 =....
P(A)=....
2 paź 17:26
Zoey: ok. ale dlaczego akurat tak? Może jakies wyjasnienie , bo ja nic nie pojmuje
19 lut 16:13
;P: (1,2,3... 9) wybieramy 3 liczby
|Ω|= (9/3)=84
|A|= (4/3) +(5/2)*(4/1)=44
P(A) = 44 PODZIELIĆ PRZEZ 84= 11/21
11 mar 19:35