ji
Kingaa: Ile jest dodatnich wyrazów w ciągu arytmetycznym o początkowych wyrazach 91,88,85
2 paź 16:37
Basia:
to ciąg arytmetyczny
to jakie tu jest a1 i ile wynosi r ?
2 paź 16:39
Kingaa: a1= 91 r=−3
2 paź 16:40
Amaz:
Kinga może sprobuj sie zastanowić jaki będzie ostatni wyraz tego ciągu.
2 paź 16:43
Amaz:
Wtedy chyba będzie łatwiej policzyć te wyrazy.
2 paź 16:43
Basia:
dobrze
napisz teraz wzór ogólny ciągu an = a1+(n−1)*r
podstawiając za a1 i za r
i rozwiąż nierówność an > 0
2 paź 16:47
Kingaa: ok dzieki sliczne
2 paź 16:49
Basia:
Oj Amaz, Amaz, no jasne, że mogę to na palcach policzyć albo wypisać i policzyć
91,88,85,82,..... itd. aż dostanę liczbę ujemną
ale chyba nie o to chodzi (patrz wyżej)
2 paź 16:49
Amaz:
No ja jak chodzilem do szkoły, to mialem zawsze problem z takimi zadaniami i starałem sie coś
"zauważyć", żeby łatwo było policzyć, nie znałem tej metody co podałaś
2 paź 16:52
Amaz:
Matematyk ze mnie kiepski jak widac
2 paź 16:55