Funkcja kwadratowa f(x)=ax^2+bx+c
Rodeo1975: Dane jest funkcja kwadratowa f(x)=ax2+bx+c,do wykresu nalezy punkt A(−1,−13) a jej wartośc
najwieksza jest równa 2 dla x=4.Wyznacz współczynnik a,b,c.
2 paź 16:32
Basia:
układ równań:
q = 2 ⇔ f(4) = 2 ⇔ a*4
2 + b*4 + c = 2 ⇔ 16a + 4b + c = 2
f(−1) = −13 ⇔ a*(−1)
2 + b*(−1) + c = −13 ⇔ a − b + c = −13
rozwiąż ten układ
2 paź 16:36
Eta:
można też tak ( bez układu trzech równań
z postaci kanonicznej
f(x)=a(x−4)
2+2 i f(−1)= −13
| | 3 | |
−13= a(−1−4)2+2 => 25a= −15 => a= − |
| |
| | 5 | |
| | 3 | |
teraz: f(x)= − |
| (x−4)2+2 = ................. wykonaj działania,uporządkuj |
| | 5 | |
i odczytaj b =... c=...
2 paź 16:45