funkcja kwadratowa
Krzysztofek: Napisz równanie stycznej do okręgu i prostopadłej do prostej k:
o: x2 +y2 −2x +12y +28 =0 k: y=−1/2x
2 paź 16:21
Basia:
prosta prostopadła do k musi mieć równanie
y = 2x + b
ma być styczna do okręgu czyli układ równań (z parametrem b)
x2 + y2 − 2x +12y +28 = 0
y = 2x+b
musi mieć jedno i tylko jedno rozwiązanie (czyli Δ=0)
2 paź 16:28
Trivial:
Inny sposób. Oznaczmy prostą styczną przez s.
s: y = 2x + b (z oczywistych powodów)
Inaczej: 2x − y + b = 0
Musi być ona odległa od środka okręgu S dokładnie o R. Zatem...
x
2 + y
2 − 2x + 12y + 28 = 0
(x−1)
2−1 + (y+6)
2−36 + 28 = 0
(x−1)
2 + (y+6)
2 = 9.
S = (1, −6)
R = 3.
Odległość punktu od prostej:
| | |Ax0 + By0 + C| | | |2*1 −1*(−6) + b| | | |b+8| | |
d(S, s) = |
| = |
| = |
| = 3 |
| | √A2+B2 | | √4+1 | | √5 | |
b
2+16b+64 = 45
b
2+16b+19 = 0
Δ = ...
b = ...
2 paź 16:38
zibi:

W celu sporządzenia rysunku przekształćmy równanie okręgu:
x
2+y
2−2x+12y+28=0
⇒ (x
2−2x+1)−1+(y
2+12y+36)−36+28=0
⇒(x−1)
2+(y+6)
2−9=0
⇒ (x−1)
2+(y+6)
2−9=0
⇒ (x−1)
2+(y+6)
2=9
⇒ (x−1)
2+(y+6)
2=3
2 ⇒ okrąg ma środek w punkcie (1;−6) i promień r=3.
Z warunku prostopadłości szukanej prostej m do prostej k wynika, że prosta ta ma współczynnik
kierunkowy wynoszący 2. Prosta m należy zatem do rodziny prostych określonych wzorem: y=2x+β.
ciag dalszy nastapi bo zawiesiłem się
2 paź 17:09
zibi: nic dodać nic ująć do rozwiązania Basi

to się nazywa elegancja, moja propozycja zaś można
porównać do przerzucania tony węgla łopatą
2 paź 17:12
Trivial: zibi, twoja droga jest dobra i mniej rachunkowa niż metoda 'na deltę'.
2 paź 17:14
Trivial:
Jedyne co bym sugerował to:
Wyrażenie:
x
2 − 2px = (x−p)
2 − p
2.
Czyli:
x
2 − 2x = (x−1)
2−1.
y
2+12y = (y+6)
2−36.
Szybciej.
2 paź 17:16
Gustlik: Jest prostszy sposób przekształcenia równania okręgu, niz zwijanie wzorami skróconego mnożenia,
są na to wzory:
x
2 + y
2 + Ax + By + C = 0
r=
√a2+b2−C, gdy a
2+b
2−C>0
Wzorami skrócopnego mnozenia jest zdecydowanie najdłuzej i najtrudniej.
Wyprowadzenie wzorów tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 .
x
2 + y
2 − 2x + 12y + 28 = 0
r=
√12+(−6)2−28=
√1+36−28=
√9=3
Mamy S=(1, −6), r=3, oraz (x−1)
2+(y+6)
2=9
C.D. metodą
Triviala.
2 paź 23:05