zamieszczam zdjęcie zadań:
http://img831.imageshack.us/img831/745/img011yo.jpg
1)
d = 8 cm
| d√2 | ||
a = | = 4√2 cm
| |
| 2 |
| H | |
= tg 60o = √3
| |
| d2 |
| d√3 | ||
H = | = 4√3 cm
| |
| 2 |
| 128 | ||
V = 13a2*H = | *√3 cm3 | |
| 3 |
2)
a = 16 cm
| H | |
= tg 60o = √3
| |
| a2 |
3)
hs = 20 cm
| H | |
= sin 30o = 12
| |
| hs |
| hs | ||
H = | = 10 cm
| |
| 2 |
4)
l = 8 cm
| H | |
= cos 60o = 12
| |
| l |
| d√2 | ||
a = | = 4√6
| |
| 2 |
H = 4 cm
a = 6 cm
(hs)2 = (a2)2 + H2
hs = 5 cm
Pb = 2*a*hs = 2*6*5 = 60 cm2
Pp = a2 = 36 cm2
Pc = Pb + Pp = 96 cm2
V = 13*Pp*H = 13*36*4 = 48 cm3