geometria analityczna :)
zmęczony_nauką: oblicz współczynnik kierunkowy i kąt , jaki tworzy z osią OX prosta przechodząca przez punkty A
i B
A=(−1,2) B=(2,3)
Proszę o pomoc bo nie wiem jak mam to napisac

z góry dziękuję
2 paź 16:13
zmęczony_nauką: a już chyba wiem , muszę obliczyć po prostu a i z tablic odczytać kąt , taak
2 paź 16:14
Eta:
| | yA−yB | |
aAB= |
| , bo xA≠xB |
| | xA−xB | |
a= ........
tgα= a => α=....
2 paź 16:15
Trivial:
| | Δy | | 3−2 | | 1 | |
a = |
| = |
| = |
| = tgα → α = ? |
| | Δx | | 2+1 | | 3 | |
2 paź 16:15
zmęczony_nauką: 37 stopni będzie tgα. dzięki bardzo już kumam
2 paź 16:20