oblicz nierówność
izabbb: 5x+53x<30
2 paź 16:11
izabbb: 5 do potęgi 3x
2 paź 16:12
Basia:
to ma być chyba
5x + 53x < 30
2 paź 16:12
Trivial: Podstawienie u = 5
3x + założenie: u > 0. Potem już łatwo.
2 paź 16:13
Trivial: Miało być u = 5
x a nie 3x.
2 paź 16:14
izabbb: dzięki, mam cos dalej, ale to sprawa życia i śmierci i nie mogę mieć żadnego błędu bo babka
skreśli mi całe zadanie, może ktoś pociągnąć to zadanie dalej

? please
2 paź 16:19
Basia:
53x = (5x)3
t = 5x > 0
t + t3 < 30
t3 + t − 30 <0
na pierwszy rzut oka widać, że liczba 3 jest pierwiastkiem równania
t3+t−30 = 0
czyli
t3 + t − 30 = (t−3)(t2+3t+10)
czyli masz nierówność
(t−3)(t2+3t+10) < 0
t2+3t+10>0 dla każdego t (sprawdź, że tak jest rzeczywiście)
czyli
t−3 < 0
t < 3
5x < 3
x < log53
2 paź 16:19
Trivial:
u = 5x, u>0
u + u3 < 30
u3 + u − 30 < 0
Zauważamy, że u = 3 jest pierwiastkiem wielomianu u3+u−30. Dzielimy więc przez (u−3)
1 0 1 −30
3 3 9 30
1 3 10 0
(u−3)(u2+3u+10) < 0
Δ = 9 − 40 < 0.
au > 0 → ramiona do góry → zawsze większe od zera, a zatem możemy podzielić.
u−3 < 0
u < 3.
Wracamy do zmiennej x.
5x < 3 / log5 ← podstawa logarytmu 5 jest większa od 1 → nie zmieniamy znaku nierówności.
x < log53.
2 paź 16:22
izabbb: dzięki Wam za pomoc

!
2 paź 16:26
izabbb: mam jeszcze pytanie, dlaczego nie można tej nierówności rozwiązac tak:
5x+53x<30
5x+53x<52+51
więc
x+3x<3
4x<3/:4
x<0,75
Wytłumaczy mi ktoś dlaczego tak nie moze być?
,
2 paź 23:04
Basia:
dlatego, że 5x + 53x ≠ 5x+3x = 54x
51 + 53 = 150 ≠ 54 = 625
2 paź 23:11
izabbb: no tak, racja, dzięki
2 paź 23:16
Gustlik: 5x+53x<30
t=5x>0
t3+t−30<0
Schemat Hornera − sprawdzamy dla t=3:
1 0 1 −30
3 1 3 10 0
t=3 jest pierwiastkiem, mamy (t−3)(t2+3t+10)<0
c.d. jak u Basi.
2 paź 23:28
pppp:
6 sty 15:08
pppp: prosze o pomoc
6 sty 15:08
pppp: 5x +53−x=30
6 sty 15:13
sushi_ gg6397228:
| | ab | |
rozbij potege na dwie liczby ab−c= |
| |
| | ac | |
oraz 5
x= t , założenia itp
6 sty 15:28