geometria analityczna proszę o pomoc:)
zmęczony_nauką: Napisz postać kierunkową i ogólną prostej , której wykres przechodzi przez punkt P i tworzy z
osią OX kąt alfa : α =45 stopni P=(3,−2)
ja wiem ,że
tg alfa = a
ale nie wiem o co chodzi proszę o pomoc z tym jednym przykładem
Z góry dzięki pozdrawiam
2 paź 16:01
Basia:
a = tgα = tg45 = 1
równanie ma postać y = 1*x+b czyli y= x+b
współrzędne P muszą to równanie spełniać; podstaw x=3 y= −2 i wyznacz b
2 paź 16:05
zmęczony_nauką: dziękuję bardzo

)))))) jjuż kumam

pozdrawiam.
2 paź 16:07
zmęczony_nauką: b= −5 ? czy te −5 spełnia te równanie?
2 paź 16:08
zmęczony_nauką: y= −8 , także nie spełnia chyba ?
2 paź 16:11
Trivial: W której części Polski ludzie mówią 'te' zamiast 'to'? Intryguje mnie to.
2 paź 16:12
zmęczony_nauką: w wielkopolsce

i dzięki za pomoc

w sumie pomoc nie taka , o jaką prosiłem , ale dziękuję
i pozdrawiam
2 paź 16:17
Trivial: b = −5 jest OK.
2 paź 16:17
zmęczony_nauką: dzięki za pomoc

teraz już wszstko wiem i zabieram się do nauki
2 paź 16:21