;p
Kingaa: Samochod w ciagu pierwszej h przejechał 90km, w ciagu kolejnej 80km i w ciagu kazdej nastep
godziny o 10km mniej. Samochod razem przejechał 440km. Ile godzin jechał?
2 paź 15:58
Basia:
masz ciąg arytmetyczy
a
1 = 90 r= −10
S
n = 440
musisz wyznaczyć
n
| | a1+an | | a1+a1+(n−1)*r | | 90+90+(n−1)*(−10) | |
Sn = |
| *n = |
| *n = |
| *n = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| 180 − 10n + 10 | | 190 − 10n | | (190 − 10n)*n | |
| *n = |
| *n = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
czyli
dokończ, rozwiąż równanie
2 paź 16:08
Eta:
90+80+70+60+50+40+30+20= 440
jechał 8 godzin
2 paź 16:09
Kingaa: Basia tak zrobilam i nie wyszedl taki wyniik, ma wyjsc 8
2 paź 16:11
Eta:
tak .................... gdyby to było zadanie zamknięte
2 paź 16:12
Kingaa: Dobra juz mam, pomylilam sie w liczeniu

pozdrawiam
2 paź 16:20