Rozwiązać w liczbach rzeczywistych układ równań
czarnywdowiec: Rozwiązać w liczbach rzeczywistych układ równań
| ⎧ | (x+y)3 = 8z | |
| ⎨ | (y +z)3 = 8x |
|
| ⎩ | (z +x)3 = 8y | |
2 paź 15:39
ICSP: mi to wygląda na zadanie olimpijskie?
2 paź 15:39
czarnywdowiec: proszę o jakąś wskazówkę, jak się do tego zabrać
2 paź 15:42
ICSP: w zadaniach olimpijskich chyba mieliśmy nie pomagać. Jeszcze poczekam na Vax'a bo on wie
dokładnie czy to olimpijskie czy nie.
2 paź 15:44
Trivial:
To nie ma znaczenia czy tam jest 8 czy 27 czy cokolwiek. Rozwiązuje się i tak identycznie.
2 paź 15:46
czarnywdowiec: to jest zadanie z tegorocznej olimpiady, mam problem, bo nie wiem od czego zacząć akurat w tym
wypadku, czy to jakoś da się pogrupować w logiczny sposób czy może coś innego
nie proszę o rozwiązanie, a jedynie o naprowadzenie na dobry tok myślenia, w regulaminie nie
jest zabronione udzielanie wskazówek, na tym etapie można korzystać z pomocy
2 paź 15:46
czarnywdowiec: jak zacząć rozwiązywanie układu równań trzeciego stopnia z trzema niewiadomymi?
2 paź 15:54
Trivial: Ja nie podpowiem. Vax zesłałby potężną falę, która zmyłaby mnie z powierzchni Ziemi.
2 paź 15:56
Eta:
2 paź 15:56
czarnywdowiec: :( szukałem w książkach, ale akurat trzeciego stopnia z trzema niewiadomymi nie było w żadnej z
nich, więc w ostateczności zacząłem szukać na internecie i też niż
2 paź 15:57
Trivial: Sam niedawno rozwiązałem to zadanie. Wystarczy pomyśleć, a nie szukać pomocy.
2 paź 15:58
czarnywdowiec: jak nie jesteś skłonny udzielić mi pomocy akurat tutaj, to możemy się gdzieś indziej
skontaktować
2 paź 15:59
Trivial:
To nie chodzi o to, że nie chcę pomóc tu. Skoro Vax powiedział, żeby nie podpowiadać,
to chyba miał ku temu powody.
2 paź 16:02
czarnywdowiec: spoko, rozumiem, że nie jesteś skłonny udzielić jakiejkolwiek wskazówki, trudno
2 paź 16:04
Vax: 1 seria olimpiady trwa do 4 października włącznie, od 5 będziemy Ci mogli pomóc
2 paź 16:05
Trivial: Oto i mistrz Vax przemówił.
2 paź 16:05
Vax: 
Dobrze że nikt nie odpisywał, chwilę nie było mnie na forum bo fajny serial znalazłem
2 paź 16:09
Trivial:
Vax, jak to w końcu jest z tym regulaminem. Można podpowiadać czy nie?
2 paź 16:09
Vax: Cytując z regulaminu:
,,Zadania zawodów stopnia pierwszego są ogłaszane najpóźniej dnia 1 września na stronie
internetowej OM. Uczniowie rozwiązują samodzielnie te zadania w domu, przy czym mogą zwracać
się z pytaniami do innych osób (także nauczycieli) w celu wyjaśnienia wątpliwości."
Więc można komuś pomóc, jeżeli ma on jakąś małą wątpliwość, np czy można coś zapisać w jakiś
sposób, ale nie można pomagać w większości zadania, a tym bardziej w całym.. Poza tym przyjęło
się na wielu forach matematycznych, że nie udziela się nawet najmniejszych wskazówek
dotyczących zadań, których termin jeszcze nie minął, na wielu stronach, osoby pytające nawet o
drobne szczegóły dotyczące któregoś z zadań, dostają od razu bana i takie reagowanie wydaje mi
się słuszne.
2 paź 16:17
czarnywdowiec: http://om.edu.pl/
Zadania należy rozwiązywać samodzielnie, choć można zadawać pytania innym osobom, również
nauczycielom, w celu wyjaśnienia wątpliwości.
2 paź 16:18
czarnywdowiec: moje pytanie brzmi:
czarnywdowiec: jak zacząć rozwiązywanie układu równań trzeciego stopnia z trzema niewiadomymi?
2 paź 15:54
2 paź 16:19
Vax: czarnywdowiec, pytanie o to jak zacząć jakieś zadanie nie wydaje mi się ,,wątpliwością"...
Poza tym jaki miałby wtedy sens 1 etap? Każdy dałby te zadania do internetu, wszyscy by mieli
gotowce i do 2 etapu przechodziłyby tysiące uczniów...
2 paź 16:20
czarnywdowiec: ja nie chce żebyście mi uje rozwiązali, a jedynie powiedzieli jaką metoda ów układ należy
zacząć rozwiązywać, bo spędziłem już sporo czasu i nadal mi nic sensownego z tego nie wychodzi
2 paź 16:21
Godzio:
Moja wskazówka: Ja bym to robił sposobem "na chłopa"
2 paź 16:23
czarnywdowiec: −.−'
2 paź 16:23
Vax: Ale pisząc jak ten przykład należy zacząć praktycznie dajemy Ci całe rozwiązanie na tacy..
Wątpliwością może być np to, czy mając już rozwiązania układu należy sprawdzać, czy faktycznie
są poprawne, ale nie pytanie jak zacząć jakieś zadanie..
2 paź 16:24
czarnywdowiec: Dziękuję wszystkim za pomoc.
Jak dacie rade je rozwiązać to chętnie zobaczę metodę. (od 4 października można publikować
rozwiązania)
2 paź 16:25
Vax: Od 5
2 paź 16:26
Trivial:
Vax na pewno się na nie wszystkie rzuci z miejsca.
2 paź 16:26
ICSP: To ja wkraczam tutaj i rezerwuję sobie te zadanka

Z pomocą
Vax'a je może rozwiąże
2 paź 20:36