Basia:
Sławku to nieprawda
S
n = 102
stąd
5 + 5 − 0,25(n−1) | |
| *n = 102 |
2 | |
[10 − 0,25(n−1)]*n = 204
[ 10 − 0,25n + 0,25]*n − 204 =0
−0,25n
2 + 10,25n − 204 = 0 /*4
−n
2 + 41n − 816 = 0
Δ itd.
Sławek:
Basiu − będę się upierał. Naczynie wypełnione do połowy tzn., że druga połowa cieczy z
naczynia wyciekła.
Delta policzona z Twojego zapisu jest ujemna, czyli nie równanie ma rozwiązań.
Powinno być −n
2 + 41n − 408=0
Δ=49
√Δ=7
| −41+7 | |
x1= |
| =17 to jest OK |
| −2 | |
| −41−7 | |
x2= |
| =24 odrzucam bo to oznacza, że wodę trzeba dolewać (24*0,25=6 to więcej niż 5) |
| −2 | |
hehe: _
,,,,、 .,、
/'゙´,
/'″ . `\
: ./ i./ ,,..、 ヽ
. / /. l, ,! `,
.| .,..‐.、│ .|
(´゛ ,/ llヽ |
ヽ −./ ., lliヽ .|
/'",i" ゙;、 l'ii,''く .ヽ
/ ...│ ゙l, l゙゙t, ''ii
:.!
: /..
/ ヽ \\.`゙~''''''"./
.|−゙ノ/ : ゝ .、 ` .`''←┬゛
l゙ /.r ゛ .゙ヒ, .ヽ,  ゙̄|
. | ./ l ”'、 .゙ゝ........ん
l / ヽ .`' `、、 .,i゛
.l| ! ''''v, ゙''ー .l、
|l゙ .il、 .l .ヽ .¬−−−イ
.ll゙, ./ ! ,!
.

...

,,゙''''ー .|
l.",! .リ |
l"

.〜''' ,. │
l; :! .|'" ...ノ,゙./ │
l: l「 ! . ゙゙̄ / !
.| .| ! ,i│ |
:! .l. } ,i'./ |
:! .|

. / .|
:! | ;! " .|
:! ! │ │
:!

,! i ,!
:! , .l, / .l゙ !
:! | , l. | .| :,
: v'" .! |'i .ヽ, ./ :! .ヽ
, / / .l ゛ .
/ :l゙ .`゙"