oblicz wspolczynniki liczbowe
Kasia: oblicz wspolczynniki liczbowe p i q wielomianu W(x)=x3+px2+qx−5 wiedzac że W(−1)=1 i W(2)=13
2 paź 15:29
M:
10 mar 11:09
Mei Lin:
{−1+p−q−5=1
{8+4p+2q−5=13
{p−q=7 /*(−4)
{4p+2q=10
{−4p+4q=28
{ 4p+2q=10
| | 38 | | 19 | | 1 | |
6q=38 q= |
| = |
| =6 |
| |
| | 6 | | 3 | | 3 | |
p−q=7
| | 1 | | 1 | | 40 | |
p=7+q=7+6 |
| =13 |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
10 mar 15:01
Linek:
do bani !
3p=12
p=4 i q= −3
W(x)= x
3+4x
2−3x−5 sprawdzam : W(−1)= −1+4+3−5= 1 W(2)=8+16−6−5= 13
10 mar 17:51
Mei Lin:
Tak naprawde to ten komentarz wcale nie jest potrzebny .
Wystarczyło napisac 7*(−4)=−28 a nie 28
W pamięci liczę dobrze a czasami zapiszę żle stąd te pomyłki
10 mar 17:56