pomocy
natalia: 1. wieza mająca 40m wysokości ma cień długości 25 m. oblicz pod jakim kątem padają promienie
słoneczne na ziemie.
2. oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta alfa, wiedzac, że
a) sin α = −24/25 i α nalezy ( 270π; 360)
b) tg α = −7/24 i αnalezy (3π ; 2π )
3. oblicz..
a) tg1200stopni
b) sin 25π/6
4. sporzadz wykresy ust. funkcji.
a) y=2cosx
b) y=sin2x
c) y=cos 1/2x
d) y= |sinx|−3
e) y= |1−3sinx|
5. wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funckji.
a) y= 2sinx+1
b) y= sin2x=1
c) y= 5+4sin/3
6. sprawdz tozszamosc
a) tgx/tg2x−tgx=cos2x
b) 1−cos2x/1+cos2x=tg2x
7. zbadaj dla jakich wartosci parametru m istnieje rozwiazanie rownania
cosx=5m−2/2−3m
2 paź 15:21
dero2005:

H = 40 m wysokość wieży
l = 25 m długość cienia
| | H | | 40 | |
tg α = |
| = |
| = 1,600
|
| | l | | 25 | |
α = 57
o59'40''
2 paź 15:33