matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
Kasia:
Dane są wielomiany W(x)=2x
3
+3x
2
−x+1 i Q(x)=3x−6.Oblicz 2*W(x)−(5x+10)*Q(x).
2 paź 15:14
Eta:
jaki to problem? (x−2)(x+2)= x
2
−4 2*(2x
3
+3x
2
−x+1) −(5x+10)(3x−6)= 2*(2x
3
+3x
2
−x+1) −5(x+2)*3(x−2)=.....
2 paź 15:20