Rozłóż wielomian na czynniki
Kasia: Rozłóż wielomian na czynniki stopni mozliwie najnizszych:
a)x3+4x2+x+4
b)156−10x5−45x4+30x3
c)(2a+1)2−(a+3)2
d)a4−10a2+25
e)(4x2−9)(x+1)+3(2x+3)
f)x3−√3x2−x+√3
g)x5−3x3−4x
h)x5+x4+x3−x2−x−1
2 paź 15:11
ICSP: a) grupowanie
b) wyciągniecie 5x3 i grupowanie
c)wzór c2 − d2 podpowiem że c= 2a+1 oraz d = a+3
d)zmienna pomocnicza t = a2 przy założeniu t≥0
e)najpierw rozłóż 4x2−9 na czynniki i wyciągnij (2x+3) przed nawias
f)grupowanie
g)wyciągnij x przed nawias i zmienna pomocnicza
h)grupowanie
2 paź 15:24