Wykaż ze dla kazdego
Kasia: Wykaz ze dla kazdego a∊N/{1} wartosc wyrazenia
(a+2)(a2−2a+4)+4a(a+3)−3(5a+4)+2a przez a−1 jest liczbą naturalną.
2 paź 15:04
Vax: Przyjmij licznik jako jakiś wielomian W(a) i pokaż, że W(1) = 0.
2 paź 15:12
ICSP: nawet ułamka się nie chce zapisać...
licznik:
a
3 + 8 + 4a
2 + 12a − 15a − 12 + 2a = a
3 + 4a
2 −a − 4 = a
2(a+4) − (a+4) = (a−1)(a+1)(a+4)
| a−1)(a+1)(a+4) | |
| = (a+1)(a+4) |
| (a−1) | |
c.n.u.
2 paź 15:13
Vax: Są 2 odpowiedzi (nie licząc tego co piszę) a pisze na forum, że są 3, ciekawe czy teraz będą 4
2 paź 16:54
Vax: Ok, już działa
2 paź 16:55