matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trapez
Artur:
Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny znajduje się w odległości 4 oraz 8 od końców dłuższego ramienia trapezu. Oblicz pole tego trapezu.
9 mar 18:37
Artur:
nikt nie wie jak to zrobic?
9 mar 20:23
Mila:
1) a+b=2r+c c
2
=8
2
+4
2
c
2
=80, c=4
√
5
2)
4
1
W ΔBOC: sinβ=
=
4
√
5
√
5
r
8
W ΔBEO: sinβ=
, r=
8
√
5
4
√
5
*r
albo bez tryg. (P
BOC
= 16, 16=
)
2
16
a+b=
+4
√
5
√
5
4)
a+b
P
ABCD
=
*2r=(a+b)*r
2
16
8
288
P
ABCD
=(
+4
√
5
)*
=
√
5
√
5
5
sprawdzaj rachunki
7 wrz 15:16