dla jakich n...
zet: Dla jakich n∊N liczba n2 + 4n − 8 jest kwadratem liczby naturalnej?
Pomoże ktoś? Po kolei proszę o wytłumaczenie co należy robić?
2 paź 14:04
Mateusz: rozkładam sobie nasza liczbę zauwazajac ze mam wzor skroconego mnozenia i mam ją tak zapisaną:
(n+2)2−12
jezeli ma to byc kwadrat tej liczby to jest to tylko (n+1)2 bo jak widac z jej rozkładu nie
jest większa od (n+2)2 a wiec musisz rozwiązac taką nierownosc:
(n+1)2≥n2+4n−8
i ze zbioru rozwiązań wybrac odpowiednie n
2 paź 14:16
Trivial:
n
2 + 4n − 8 = (n+2)
2−2
2 − 8 = (n+2)
2 − 12 = k
2
(n+2)
2 = k
2+12.
n =
√k2+12 − 2.
Czyli OK, jeśli
√k2+12 jest naturalne.
Kiedy
√k2+12 jest naturalne?
√k2+12 =
√k2+4*3 = 2
√(k/2)2+3
Czyli k musi być parzyste.
k = 2u
2
√(k/2)2+3 = 2
√u2+3
Teraz pewnie jakoś da się dowieść, że to jest naturalne, tylko gdy u = 2.
Przydałby się
Vax.
2 paź 14:19
Vax: No to można zrobić tak, chcemy, żeby:
n
2+4n−8 = k
2 ⇔ (n+2)
2 − k
2 = 12 ⇔ (n+2+k)(n+2−k) = 12
Teraz rozpatrujemy parę przypadków i koniec
2 paź 14:22
Eta:
12= 1*12 = 2*6= 3*4
i mamy:
n+2+k=1 n+2+k=2 n+2+k=3
lub lub
n+2 −k=12 n+2−k=6 n+2−k= 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2n= 13 2n= 8 2n= 7
zatem tylko dla n= 2
2 paź 14:29
zet: Dziękuje, pozdrawiam. Już rozumiem o co chodzi
2 paź 15:01
zet: korekta , zapomniałbym spytać w ostatnim poście Eta skąd biorą się te wyniki.
liczba 2 −z równania znikają z lewej strony dwójki a z prawej sumowane są cyfry. O co chodzi

?
2 paź 16:21
Eta:
n ma być l. naturalną
| | 13 | |
2n=13 => n= |
| ..... czy jest naturalną ? |
| | 2 | |
już jasne?
2 paź 16:51
Eta:
tam jest chochlik

powinno być:
2n+4= 13 lub 2n+4= 8 lub 2n+4= 7
n ∉N n=2 n∉N
2 paź 16:54